Isnin, 28 Julai 2008

5 PERKARA ELOK DISEBUT-SEBUT

Dalam sesi muzakarah kali ini, saya hendak menarik perhatian tentang 5 perkara yang patut disebut-sebut selalu untuk
memberi kesedaran kepada kita sepanjang menjalani hidup ini.
Nabi Muhammad saw pernah mengingatkan umat-umatnya tentang kelima-lima perkara ini iaitu:

1. Perbanyakkan menyebut Allah daripada menyebut makhluk. Sudah menjadi kebiasaan bagi kita menyebut atau memuji-muji orang yang berbuat baik kepada kita sehingga kadang-kadang kita terlupa hakikat bahawa terlampau banyak nikmat yang telah Allah berikan kepada kita. Lantaran itu, kita terlupa memuji dan menyebut-nyebut nama Allah. Makhluk yang berbuat baik sedikit kita puji habisan tapi nikmat yang terlalu banyak Allah berikan kita langsung tak ingat. Sebaik-baiknya elok dibasahi lidah kita dengan memuji Allah setiap ketika, bukan ucapan Al-hamdulillah hanya apabila sudah kekenyangan hingga sedawa. Pujian begini hanya di lidah saja tak menyelera hingga ke hati.

2. Perbanyakkan menyebut akhirat daripada menyebut urusan dunia. Dunia terlalu sedikit dibandingkan dengan akhirat. 1000 tahun di dunia setimpal dengan ukuran masa sehari di akhirat. Betapa kecilnya nisbah umur di dunia ini berbanding akhirat. Nikmat dunia juga 1/100 daripada nikmat akhirat. Begitu juga seksa dan kepayahan hidup di dunia hanya 1/100 daripada akhirat. Hanya orang yang senteng fikiran sibuk memikirkan Wawasan Dunia (WD) hingga terlupa Wawasan Akhirat (WA). Manusia yang paling cerdik ialah mereka yang sibuk merancang Wawasan Akhiratnya. Saham Amanah Dunia (SAD) tak penting, tapi yang paling penting ialah Saham Amanah Akhirat (SAA) yang tak pernah rugi dan merudum malahan sentiasa naik berlipat kali ganda. Oleh itu perbanyakkanlah menyebut-nyebut perihal akhirat supaya timbul keghairahan menanam dan melabur saham akhirat.

3. Perbanyakkan menyebut dan mengingat hal-hal kematian daripada hal-hal kehidupan. Kita sering memikirkan bekalan hidup ketika tua dan bersara tapi jarang memikirkan bekalan hidup semasa mati. Memikirkan mati adalah sunat kerana dengan berbuat demikian kita akan menginsafi diri dan kekurangan amalan yang perlu dibawa ke sana. Perjalanan yang jauh ke akhirat sudah tentu memerlukan bekalan yang amat banyak. Bekalan itu hendaklah dikumpulkan semasa hidup di dunia ini. Dunia ibarat kebun akhirat.
Kalau tak usahakan kebun dunia ini masakan dapat mengutip hasilnya di akhirat? Dalam hubungan ini eloklah sikap Saidina Alli dicontohi. Meskipun sudah terjamin akan syurga, Saidina Ali masih mengeluh dengan hebat sekali tentang kurangnya amalan untuk dibawa ke akhirat yang jauh perjalanannya. Betapa pula dengan diri kita yang kerdil dan bergelumang dengan dosa?

4. Jangan menyebut-nyebut kebaikan diri dan keluarga. Syaitan memang sentiasa hendak memerangkap diri kita dengan menyuruh atau membisikkan kepada diri kita supaya sentiasa mengingat atau menyebut-nyebut tentang kebaikan yang kita lakukan sama ada kepada diri sendiri, keluarga atau masyarakat amnya. Satu kebaikan yang kita buat, kita sebut-sebut selalu macam rasmi ayam 'bertelur sebiji riuh sekampung'. Kita terlupa bahawa dengan menyebut dan mengingat kebaikan kita itu sudah menimbulkan satu penyakit hati iaitu ujub. Penyakit ujub ini ibarat api dalam sekam boleh merosakkan pahala kebajikan yang kita buat. Lebih dahsyat lagi jika menimbulkan ria' atau bangga diri yang mana Allah telah memberi amaran sesiapa yang memakai sifatNya (ria') tidak akan mencium bau syurga. Ria' adalah satu unsur dari syirik (khafi).
Oleh itu eloklah kita berhati-hati supaya menghindarkan diri daripada mengingat kebaikan diri kita kepada orang lain. Kita perlu sedar bahawa perbuatan buat baik yang ada pada diri kita itu sebenarnya datang dari Allah. Allah yang menyuruh kita buat baik. Jadi kita patut bersyukur kepada Allah kerana menjadikan kita orang baik, bukannya mendabik dada mengatakan kita orang baik. Kita terlupa kepda Allah yang mengurniakan kebaikan itu.

5. Jangan sebut-sebut dan nampak-nampakkan keaiban atau keburukan diri orang lain. Kegelapan hati ditokok dengan rangsangan syaitan selalu menyebabkan diri kita menyebut-nyebut kesalahan dan kekurangan orang lain. Kita terdorong melihat keaiban orang sehingga terlupa melihat keaiban dan kekurangan diri kita sendiri. Bak kata orang tua-tua 'kuman seberang lautan nampak, tapi gajah di depan mata tak kelihatan'. Islam menuntut kita melihat kekurangan diri supaya dengan cara itu kita dapat memperbaiki kekurangan diri kita. Menuding jari mengatakan orang lain tak betul sebenarnya memberikan isyarat bahawa diri kita sendiri tidak betul. Ibarat menunjuk jari telunjuk kepada orang; satu jari arah ke orang itu tapi 4 lagi jari menuding ke arah diri kita. Bermakna bukan orang itu yang buruk, malahan diri kita lebih buruk daripadanya. Oleh sebab itu, biasakan diri kita melihat keburukan diri kita bukannya keburukan orang lain.
Jangan menjaga tepi kain orang sedangkan tepi kain kita koyak rabak. Dalam Islam ada digariskan sikap positif yang perlu dihayati dalam hubungan sesama manusia iaitu lihatlah satu kebaikan yang ada pada diri seseorang, meskipun ada banyak kejahatan yang ada pada dirinya. Apabila melihat diri kita pula, lihatkan kejahatan yang ada pada diri kita walaupun kita pernah berbuat baik. Hanya dengan cara ini kita terselamat dari bisikan syaitan yang memang sentiasa mengatur perangkap untuk menjerumuskan kita ke dalam api neraka.

Demikian tazkirah minggu ini. Semoga 5 perkara yang disebutkan di atas dapat kita hayati dan diterapkan dalam kehidupan kita seharian. Sama-sama beroda semoga terselamat dari kemurkaan Allah semasa di dunia hingga ke akhirat. Amin...

Tiada ulasan:

Aqidah dan pegangan yahudi laknatullah..."
 Sebenarnya kita agak kurang didedahkan akan pegangan dan akidah orang yahudi laknatullah ini. mengapa sampai begitu tidak berperikemanusiaan langsung dalam diri mereka dengan apa yang mereka lakukan pada umat Islam di Palestin.

Keadaan di sana sebenarnya lebih buruk dan kejam berbanding dengan apa yang kita dapat maklumat dan saksikan di kaca televiseyen mahupun media cetak. Saudara-saudara kita di sana sebenarnya dilayan umpama binatang yang langsung tidak bernilai pada pandangan mata puak kufar ini.


Info yang penulis dapat dinyatakan sebenarnya ada sesetengah saudara-saudara kita di sana dibakar dan disembelih dengan kejam. Hasil itu semua berdasarkan gambar yang diedarkan melalui email. Untuk penulis paparkan di sini sikit kesukaran kerana gambar dalam bentuk slide powerpoint yang dah di convert.

Sepertimana yang kita tahu bangsa yahudi ini juga menganut agama samawi yakni agama wahyu yang diturunkan Allah ke muka bumi. Mereka juga sebenarnya kaum yang paling ramai Nabi Allah utuskan pada mereka tapi mereka ingkar sehingga Nabi juga mereka bunuh. Semua termaktub dalam Al-Quran dan sirah telah menceritakan semua ini sebagai panduan kita agar jangan ambil iktibar dengan apa yang telah dilakukan oleh mereka ini akan agama Allah yang diturunkan pada mereka. Berkaitan dengan agama yahudi ini, penulis bukanlah orang yang ahli untuk dinyatakan dan dihujjahkan di sini. Tetapi ingin berkongsi info yang rasa wajar kita ketahui apa isi kandungan kitab rujukan mereka dan akidah mereka sampai langsung tidak berperikebinatangan boleh kita katakan terutama kepada umat Islam di Palestin. Bila mengenangkan akan isu ini, terlintas di hati penulis akan kewajaran juga pemusnahan etnik yahudi oleh Hitler yang kita kenali sebagai tragedy holocaust. Kadang terlintas di hati memang patut mereka dilayan sebegitu rupa, walaupun bukan kita menyokong apa yang dilakukan oleh Hitler itu betul caranya tapi dengan apa yang mereka lakukan ini memang patut mereka dilayan sebegitu. Kita membenci yahudi ini bukan kerana agama mereka mahupun atas tiket bangsa yahudi itu. Kita memusuhi mereka atas tiket zionis kerana ideologi zionis antarabangsa kini sememangnya kerana kekejaman mereka yang amat keterlaluan terutama kepada umat Islam khususnya. Tapi bukan semua penganut yahudi ini berpegangan sedemikian kerana ada juga segelintir rabai-rabai mereka yang menentang apa yang sedang berlaku ini seperti golongan ortodoks, tetapi mereka ini minoriti sahaja.

Bagi orang Islam kitab rujukan utama adalah Al-Quranul Karim yang kita ambil sebagai panduan dan perlembagaan hidup. Manakala bagu kaum yahudi, kitab panduan mereka ini dinamakan Talmud. Dikatakan yang diturunkan kepada Nabi Musa dan diseleweng oleh rabai-rabai mereka, padahal sama juga seperti Injil yang diturunkan kepada Nabi Isa tetapi telah diseleweng oleh paderi-paderi mereka. Bagi kaum yahudi mereka merupakan kaum pilihan yang dipilih oleh Allah. Manakala kaum yang lain sebenarnya umpama binatang yang tak berharga bagi mereka. Bukan sahaja Islam, tapi juga bangsa yang lain selain yahudi semuanya sama. Inilah pegangan dn akidah kaum yahudi. Antara isi kandungan kitab Talmud ini yang penulis ingat pernah diperkatakan, “Mereka (kaum yahudi) bertanya kepada Tuhan mengapa diciptakan kaum yang lain selain mereka. Maka dijawab Tuhan, mereka diciptakan agar kamu naik atas mereka dan kamu patah riuk tengkuk mereka dan hirup darah mereka dan daging mereka kerana mereka itu halal bagimu diperlakukan.” – begitulah yang penulis ingat-ingat lupa isi kandungan yang mungkin penulis tambah-tambah ikut selera kata penulis sendiri. Tapi isinya agak sama. Di bawah pula isi antara surah-surah boleh kita katakana isi kandungan kitab Talmud dan juga kitab-kitab suci lain yang mereka jadikan panduan.


“Hanya orang-orang Yahudi yang manusia, sedangkan orang-orang non Yahudi bukanlah manusia, melainkan binatang.” (Kerithuth 6b hal.78, Jebhammoth 61a)

“Orang-orang non-Yahudi diciptakan sebagai budak untuk melayani orang-orang Yahudi.” (Midrasch Talpioth 225)

“Angka kelahiran orang-orang non-Yahudi harus ditekan sekecil mungkin.” (Zohar II, 4b)

“Orang-orang non-Yahudi harus dijauhi, bahkan lebih daripada babi yang sakit.” (Orach Chaiim 57, 6a)

“Tuhan (Yahweh) tidak pernah marah kepada orang-orang Yahudi, melainkan hanya (marah) kepada orang-orang non-Yahudi.” (Talmud IV/8/4a)

“Di mana saja mereka (orang-orang Yahudi) datang, mereka akan menjadi pangeran raja-raja.” (Sanhedrin 104a)

“Terhadap seorang non Yahudi tidak menjadikan orang Yahudi berzina. Bisa terkena hukuman bagi orang Yahudi hanya bila berzina dengan Yahudi lainnya, yaitu isteri seorang Yahudi. Isteri non-Yahudi tidak termasuk.” (Talmud IV/4/52b)

“Tidak ada isteri bagi non-Yahudi, mereka sesungguhnya bukan isterinya.” (Talmud IV/4/81 dan 82ab)

“Orang-orang Yahudi harus selalu berusaha untuk menipudaya orang-orang non Yahudi.” (Zohar I, 168a)

“Jika dua orang Yahudi menipu orang non-Yahudi, mereka harus membahagi keuntungannya.” (Choschen Ham 183, 7)

“Tetaplah terus berjual beli dengan orang-orang non-Yahudi, jika mereka harus membayar uang untuk itu.” (Abhodah Zarah 2a T)

“Tanah orang non-Yahudi, kepunyaan orang Yahudi yang pertama kali menggunakannya.” (Babba Bathra 54b)

“Setiap orang Yahudi boleh menggunakan kebohongan dan sumpah palsu untuk membawa seorang non-Yahudi kepada kejatuhan.” (Babha Kama 113a)

“Kepemilikan orang non-Yahudi seperti padang pasir yang tidak dimiliki; dan semua orang (setiap Yahudi) yang merampasnya, berarti telah memilikinya.” (Talmud IV/3/54b)

“Orang Yahudi boleh mengeksploitasi kesalahan orang non-Yahudi dan menipunya.” (Talmud IV/1/113b)

“Orang Yahudi boleh mempraktikkan riba terhadap orang non-Yahudi.” (Talmud IV/2/70b)

“Ketika Messiah (Raja Yahudi Terakhir atau Ratu Adil) datang, semuanya akan menjadi budak-budak orang-orang Yahudi.” (Erubin 43b)
'
Kita nilailah sendiri dengan apa yang telah dinyatakan di sini mengapa permusuhan kita yakni umat Islam dengan bangsa yahudi ini tak akan boleh untuk berdamai sampai hari kiamat nanti. Tapi yakinlah bahawa Islam pasti akan beroleh kejayaan kelak di masa hadapan di mana ketika itu umat Islam akan terus menerus mencari siapa dan di mana sahaja orang yahudi agar mereka dibunuh hatta mereka bersembunyi di belakang pokok mahupun batu sekalipun akan diberitahu mereka di situ kecuali satu pokok yang menyebelahi mereka. Janji Allah dan Rasul itu pasti akan terserlah kebenarannya nanti, InsyaAllah..

Artikel daripada: http://opalotus99.blogspot.com/2009/01/akidah-dan-pegangan-kaum-yahudi.html
"

zionis

Subject: ....demi islam.... jgn hentikan forward email ini...

يا اصحا بى الكرام

اهلا وسهلا ومرحبا بكم شكرا مأجورا كل عاع وأنتم باالخير هذه السنة <

Tanda-tanda dunia di penghujung nyawa…BACA!

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah
bersabda:

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.'Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis. '
- Sahih Bukhari

~ dah jadi dah...

2) Zina bermaharajalela.
'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya
melakukan
persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka
inilah kiamat akan datang.'- Sahih Muslim

~ dah nampak dah...

3) Bermaharajalela alat muzik.
'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan &
perubahan muka'. Adayang bertanya kepada Rasulullah;
'Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?'Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi²
wanita'- Ibnu Majah

~ Mentor, Malaysian Idol, Akademi Fantasia,
Anugerah Muzik...


4) Menghias masjid & membanggakannya.
'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia
bermegahan dalam mendirikan masjid'- Riwayat Nasai.

~ memang dah nampak dah...


5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat &
hubungan dengan tetangga tidak baik.
'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak
perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga.'- Riwayat Ahmad dan Hakim.

~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu......6) Ramai orang soleh meninggal dunia.
'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil
orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang
tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran' - Riwayat Ahmad

~ boleh kira berapa jer para ulama'yg tinggal...

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.
'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan
dikuasai oleh Luka'bin Luka'(orang yang bodoh & hina).
Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang
beriman yang diapit oleh 2 orang mulia'- Riwayat Thabrani

~ George Bush, Ariel
Sharon& kat Malaysiapun ada....


8) Mengucapkan salam kepada orang yang
dikenalnya sahaja.
'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat
ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang
lain kecuali yang dikenalnya saja.'- Riwayat Ahmad

~ jiran sesama islam pon tak bertegur sapa...

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi
hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. 'Di antara anda² telah
hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila
mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.

~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc.)...


10) Bulan sabit kelihatan besar.
'Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah
menggelembung( membesarnya) bulan sabit.'- Riwayat Thabrani

~ tak caya gi tengok...


11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.
'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu' - Sahih Muslim

~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie......


12)Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.
'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak
kesaksian
palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.'-Riwayat Ahmad

~ tengok kes peperangan Iraq ...

13) Negara Arab menjadi padangrumput & sungai.
'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padangrumput & sungai²'- Sahih Muslim

~ Dubai dah turun salji... Mina dah kene banjir...
Perdamaian Dengan Israel: Adakah Syara’ Mengharuskannya?


" Kekejaman Israel bukanlah perkara baru. Sejak mereka berjaya menguasai wilayah Palestin secara kekerasan dan rampasan, mereka sering sahaja melakukan siri serangan dan kezaliman kepada penduduk Palestin. Dalam pada itu, terdapat usaha-usaha yang dilakukan untuk berdamai dengan Israel. Apakah tindakan perdamaian dengan Israel merupakan sesuatu yang wajar dan dibenarkan oleh syarak?

Sebenarnya, perselisihan yang terdapat di kalangan para ulama’ hanyalah meliputi perkara-perkara yang berkaitan dengan perdamaian antara golongan Islam dan golongan yang memerangi Islam (ahlul harbi). Sebahagian daripada ulama’ melarang keras perdamaian ini, malahan tidak harus untuk bekerjasama dengan golongan yang memerangi umat Islam. Kenyataan ini adalah berdasarkan ayat-ayat Allah yang menyeru supaya berperang dengan golongan yang memerangi Islam sehinggalah mereka menyerah kalah dan patuh kepada pemerintahan Islam.

Firman Allah dalam Surah al-Taubah ayat 29, maksudnya: “Perangilah orang yang tidak beriman kepada Allah dan tidak beriman kepada Hari Akhirat dan mereka tidak mengharamkan apa yang diharamkan oleh Allah dan Rasul-Nya dan tidak beragama dengan agama yang benar( agama Allah ), (iaitu orang) yang diberikan al-Kitab kepada mereka, sampai mereka membayar jizyah dengan patuh sedang mereka dalam keadaan tunduk”.

Begitu juga firman Allah dalam Surah Muhammad ayat 4 yang bermaksud: “Apabila kamu bertemu dengan orang kafir ( di medan perang ) maka pancunglah leher mereka. Sehingga apabila kamu telah mengalahkan mereka maka tawanlah mereka dan sesudah itu kamu boleh membebaskan mereka atau menerima tebusan sampai perang berhenti”.

Sesungguhnya ayat-ayat al-Quran ini menyeru kepada peperangan terhadap golongan yang memerangi Islam sehinggalah mereka menyerah atau menghentikan peperangan. Sesungguhnya apabila umat Islam masih diperangi oleh mereka, maka tiada perdamaian dan tiada kerjasama dengan mereka.

Manakala ulama’ yang mengharuskan perdamaian dengan golongan yang memerangi umat Islam pula, mereka berhujah bahawa ayat al-Quran yang diturunkan tidak pun menentang perdamaian . Ini dapat dilihat dengan jelas pada permulaan dakwah Islam sebagaimana firman Allah yang bermaksud: “Dan jika mereka condong kepada perdamaian, maka condonglah kepadanya dan bertawakkallah kepada Allah”.

Selain daripada itu, Rasulullah juga pernah mengadakan beberapa perjanjian damai dengan musuh-musuh Islam seperti yang terdapat pada Perjanjian Hudaibiyyah di samping beberapa perjanjian yang telah dimeterai oleh Rasulullah dengan puak-puak Yahudi. Inilah sebenarnya hujah-hujah yang telah digunakan oleh segelintir ulama’ dalam menegakkan pendapat mengenai keharusan membuat perdamaian dengan Israel tatkala umat Islam tidak mampu untuk berhadapan dengan musuh-musuh Islam itu.

Sememangnya terdapat para ulama’ yang mengharuskan perdamaian sebagaimana yang terkandung dalam beberapa ayat al-Quran di samping perdamaian yang telah dilaksanakan oleh baginda Rasulullah sendiri. Akan tetapi harus diingat bahawa ulama’ telah mengharuskan perdamaian dengan musuh Islam adalah dengan syarat sekiranya umat Islam betul-betul berada dalam keadaan ‘darurat’ serta perdamaian itu akan membawa maslahat dan kebaikan kepada umat Islam sendiri.

Begitu pun, pendapat ulama’ yang mengharuskan perdamaian dengan musuh Islam adalah tidak termasuk perdamaian dengan Israel. Perdamaian hanya berlaku dengan musuh yang mempunyai negara, raja dan pemerintahan sendiri yang mana mereka itu ingin menguasai dan menawan negara-negara lain. Manakala Israel, mereka langsung tidak mempunyai negara, sebaliknya mereka telah merampas tanah umat Islam. Sekiranya perdamaian dilaksanakan dengan mereka, maka ini akan membawa erti bahawa umat Islam menyerahkan bumi mereka kepada musuh yang merampasnya dan seterusnya mengiktiraf kependudukan Israel yang telah dilakukan dengan secara zalim itu. Ini merupakan sesuatu perkara yang tidak boleh diterima oleh sesiapa pun jua!.

Siapakah yang berani mengatakan bahawa perdamaian dengan Yahudi itu mendatangkan maslahah dan kebaikan?. Apakah maslahah yang didapati oleh umat Islam apabila mereka meninggalkan bumi Palestin untuk dicengkam dan dikuasai oleh Yahudi, seterusnya umat Islam Palestin akan menjadi mangsa pelarian di tanahair sendiri. Sudah tentu perkara seumpama ini tidak direstui oleh Allah, Rasulnya serta orang beriman.

Perdamaian dengan Israel merupakan pengkhianatan terhadap Islam dan terkeluar daripada persepakatan umat Islam sendiri. Firman Allah dalam Surah al-Nisa’ ayat 115 bermaksud: ’Dan barangsiapa yang menentang Rasul sesudah jelas kebenaran baginya, dan mengikuti jalan yang bukan jalan orang mukmin, Kami biarkan ia berleluasa terhadap kesesatan yang telah dikuasainya itu [Allah biarkan mereka bergelumang dalam kesesatan] dan Kami masukkan ia ke dalam Jahannam, dan Jahannam itu seburuk-buruk tempat kembali’.

Sesungguhnya umat Islam mestilah meneruskan perjuangan yang jitu untuk mengembalikan bumi Palestin daripada tangan Yahudi yang durjana. Sesungguhnya perdamaian dengan Israel adalah dilarang mengikut syara’.

Oleh itu, umat Islam seluruh dunia mestilah berjihad dan berjuang untuk menyelamatkan Palestin daripada terus dinodai. Kebenaran itu datang dari Allah dan Dialah yang menunjuki jalan hidayah.

surah 'Abasa
As-syahid Syed Qutb Rahimahullah dalam karya agungnya Tafsir Fi Zilal Quran menceritakan asbabun nuzul (sebab turun ayat) surah 'Abasa:

Abdullah Ibnu Ummi Maktum RA yang buta itu tidaklah dapat melihat Rasulullah s.a.w. yang memasamkan muka kepadanya semasa baginda asyik memberi tumpuan kepada golongan pembesar Arab Quraisy yang menjadi target "back bone" dalam menegakkan Daulah Islamiah di Madinah.

Rasulullah s.a.w. tidak silap dalam meletakkan aulawiyyat, memilih sasaran dakwah dikalangan mereka yang tegap ekonomi dan kuasa mereka, namun Allah tetap juga menegur baginda yang seolah terlupa kepada Abdullah Ibnu Ummi Maktum yang punya ketulusan hati untuk berjumpa dengan baginda.

Kelihatan remeh

Peristiwa ini kelihatannya seperti kecil dan remeh sahaja, tidaklah sehebat kisah peperangan Badar atau segemilang peristiwa pembukaan Makkah. Namun sekecil apa pun yang dinukilkan Allah taala dalam firmanNya, tetap mempunyai hikmah yang begitu agung. Allah taala mengungkap dalam bentuk singgungan secara sinis tetapi telus.

Tanpa selindung lagi, Rasulullah s.a.w. ditegur sebagai ingatan yang berkekalan buat diri baginda dan ummatnya. Ingatan buat pengikut setia yang juga bakal meneruskan tugas dakwah kepada sesiapa sahaja tanpa mengira darjat dan kedudukan. Ternyata impak dari peristiwa ini cukup besar.

Peristiwa ini memberi petunjuk samada di sudut akhlak, pendekatan dan strategi dakwah dalam pembinaan ummah dan negara islam itu sendiri.

Surah yang dirakam secara "gentleman" begitu rupa, zahirnya seolah bakal mencalar imej dan reputasi Rasulullah s.a.w. Namun pengajarannya itulah yang perlu dihirup sepenuhnya. Terutama kepada penerus risalah agung ini seperti pimpinan gerakan islam mahupun pimpinan negara, wajar sekali membuat penelitian dalam mengambil kira sasaran dakwah tanpa memilih bulu.

Tiada siapa nafikan, "pendedahan berani" dalam surah ini begitu berat untuk ditanggung jika ianya berlaku kepada kita yang berjiwa kerdil ini. Ianya ditayangkan sepanjang zaman, dibaca sepanjang zaman dan diperdengarkan kepada orang ramai di sepanjang zaman.

Namun bagi Rasulullah s.a.w. yang berjiwa besar itu, sudah tentu baginda pasrah dan redha terhadap teguran Allah yang Maha Bijaksana lagi Maha Penyayang. Baginda sangat berkeyakinan Al-Quran itu tidak lain adalah pedoman kepada umat baginda jua.

Inilah juga bukti kasih sayang Allah taala yang saban hari terus menerus mengetuk hati nurani insan. Betapa perlunya bashirah atau celik hati nurani ini dibuka dan disingkap hijabnya untuk memahami, mengingati dan menyedarkan kita terhadap isi kandungan al-Quran.

Kesilapan sendiri

Juga membuktikan Al-Quran bukanlah ciptaan baginda. Mana mungkin seorang penulis akan menulis kesilapan diri sendiri secara terbuka dan terus terang begitu.

Untuk apa surah ini perlu direnungi sedalamnya? Terutama kepada pimpinan gerakan islam dan negara. Sudah tentulah hikmah Allah Taala menggambarkan peristiwa setelus ini menuntut pemerhatian mendalam kepada kita semua dalam mengharungi perjuangan islam yang penuh simpang siur ini.

Sememangnya manusia mudah dan cepat terkesan dengan kehebatan dan kekuasaan yang tiba-tiba terjongol di depan mata. Pembesar mana yang tidak teruja apabila dapat berjumpa dan ngobrol-ngobrol dengan pembesar dan saudagar-saudagar yang lain? Dan pembesar mana yang begitu betah untuk melayan anak-anak mentah dan budak-budak hingusan?

Lantas mereka sering memandang remeh dan enteng sesuatu yang dikira masih jauh dan mentah. Kelompok pimpinan negeri mahupun negara merasakan kuasa dan jawatan dalam pemerintahan mereka adalah suatu singgahsana yang begitu gah dan menawan hati.

Telahan mudah kepada mereka ini: "Mungkin mereka mengagak, dengan mengendung kuasa, mereka dapat membuat perubahan dengan menukar sistem, undang-undang dan polisi negara." Ya, kelihatan ada benarnya.

Namun barang diingat, kelangsungan mana-mana sistem dan polisi negara amat bergantung kepada penggerak dan pendokongnya. Siapakah lagi penggerak dan pendokongnya yang paling ampuh dan diharapkan kalau bukan anak muda yang berpendidikan?

Kepimpinan kelompok mahasiswa

Mutakhir ini, kelihatan jarang-jarang atau kadang-kadang sahaja kelompok mahasiswa ini diberi perhatian dan dibangunkan kepimpinan mereka. Mahasiswa kini seakan diabaikan, kehilangan punca, semakin lesu dan dinafikan suara dan jeritan mereka.

Di pihak Aspirasi pula, mereka terlalu dimanjakan dan disesatkan arah tuju perjuangan tulen mereka oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Seakan lembu yang diikat hidungnya layaknya. Peruntukan KPT dihambur sesuka hati walaupun untuk projek pesta-pestaan.

Satu pihak diabaikan dan satu pihak disesatkan!

Soalnya, di manakah pula kecacatan anggota fizikal mahasiswa sehingga mereka juga tiada tempat dalam senarai keutamaan kelompok pimpinan? Mahasiswa tidak dipandang walaupun dengan sebelah mata. Isu-isu kebajikan mereka seperti biasiswa, PTPTN, Pilihan Raya Kampus, AUKU begitu menekan alam kampus. Apatah lagi isu kepimpinan dan daya juang yang semakin terperosok, hilang arah, tidak diketahui hujung pangkalnya.

Adakah masyarakat negara ini dapat merasai kehadiran dan kepimpinan mahasiswa? Kalau setakat terpegun dan puas dengan program baktisiswa, keluarga angkat yang dah lapuk itu, manakan mampu mungubah landskap kepimpinan negara. Malah mereka kerap sekali dimomokkan dengan masalah-masalah sosial dan pembawa masalah kepada masyarakat.

Mahasiswa adalah sasaran itu. Ya, mereka adalah kelompok yang tidak dbela kerana dilihat masih mentah dan belum diketahui bagaimana masa depan dan hasilnya nanti. Sedangkan suatu ketika dahulu, (biarlah, orang nak kata mengungkit) ketika sesetengah kelompok pimpinan pembangkang pernah ditimpa hiba, duka nestapa, ramai juga dikalangan mahasiswa yang tampil membela di jalanan, menjerit erti keadilan dan menyanggah kezaliman.

Memang manusia yang singkat akal budinya mudah tersilau dengan tahta yang segera dan mereka tidak begitu sabar untuk menghayun buaian seorang bayi kerana ianya amat memenatkan malah cukup melecehkan.

Menghisab kebenaran

Ada kalangan teman-teman mahasiswa bertanya soalan yang kelihatan main-main tapi wajar juga dihisab kebenarannya, mengapa tuntutan untuk memenangi pilihanraya kecil lebih kuat pekikannya berbanding usaha bersungguh untuk membina dan membela jenerasi pelapis yang bakal menggegarkan negara suatu hari nanti?

Apa jadi dengan mahasiswa di KUIS dan UNISEL? Masih hanyut dengan gejala sosial atau masih takut-takut nak susun program usrah? Sedang kuasa sudah di tangan!

Masing-masing berhak memberi jawapan yang berbeza.

Apa pun jawapannya, jika ketidakpedulian sejenak Rasulullah s.a.w. terhadap Abdullah Ibnu Ummi Maktum RA yang buta itu pun ditegur Allah taala!

Apakah pimpinan gerakan islam dan pimpinan negeri yang jelas mengabaikan nasib mahasiswa kini tidak akan ditegur Allah taala di akhirat nanti?

Tak salah sesekali muhasabah diri. _


TALBIAH

Hambamu datang menyahut panggilanmu, Ya Allah, Hambamu datang menyahut panggilanmu Hambamu datang menyahut panggilanmu, Tidak ada sekutu bagimu, Hambamu datang menyahut panggilanmu Sesungguhnya segala pujian Dan nikmat Dan pemerintahan adalah kepunyaanmu Tidak ada sekutu bagimu

Sunnah dan bid'ah dalam pemerintahan Islam


Sunnah dan bid'ah dalam pemerintahan Islam
Fahri Abdullah al-Masri
Daripada Abi Najih 'Irbadh bin Sariyah r.a berkata: "Telah menasihati kami oleh Rasulullah s.a.w akan suatu nasihat yang menggetarkan hati kami ketika mendengarnya, lalu kami berkata: Ya Rasulullah! Seolah-olah ini adalah nasihat yang terakhir sekali, maka berilah pesanan kepada kami.
Iklan

Lalu, baginda pun bersabda: "Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertaqwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekali pun yang memimpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisihan yang banyak.
Maka, hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa' Ar-Rasyidin Al-Mahdiyyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunnah-sunnah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baharu (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat."
(Abu Daud dan Tirmidzi)
Keterangan Ustaz FahmiMenurut keterangan ustaz Fahmi Zam Zam, pesanan yang amat berguna kepada kita pada akhir zaman ini boleh dipecahkan kepada empat perkara.
Pertamanya, mengenai hal ketaqwaan kepada Allah s.w.t. Kedua, mentaati perintah pihak yang menguruskan hal ehwal kaum Muslimin walaupun mereka terdiri daripada golongan hamba, selama mereka berpegang dengan al-Qur'an, sunnah Nabi s.a.w dan sunnah-sunnah khulafa' Ar-Rasyidin.
Ketiga, berpegang teguh kepada sunnah Nabi s.a.w dan sunnah para khulafa' ar-Rasyidin al-Mahdiyyin (Abu Bakar, Omar, Osman dan Ali k.w). Keempatnya, menjauhi hal bid'ah, iaitu apa jua fahaman dan amalan yang ditambah kepada agama Islam yang sempurna ini, pada hal tidak ada dalil atau asal dan contoh dari agama.
Keterangan lanjut: Berasaskan hadis ini, saya berminat mengulas hal sunnah dan bid'ah dalam pemerintahan. Lazimnya, kita dapati terdapat jalur pemikiran yang melihat hanya syura saja warisan dan peninggalan sistem pemerintahan Islam itu.
Apakah sistem beraja tidak mewakili pemerintahan Islam? Kalau kita melihat bagaimana Raja Daud a.s mewariskan pemerintahan kepada anaknya Raja Sulaiman a.s, maka di sini kita dapati bahawa sistem beraja juga terpakai sebagai salah satu daripada sistem khilafah itu. Dalam ayat lain, khilafah itu tidak hanya berbentuk syura sahaja, malah sistem beraja juga adalah bahagian daripada belahan daging agama yang terkait dengan siasah.
Selepas era khalifah Ali k.w bin Abi Talib, maka bermulalah era khalifah yang ada unsur pemerintahan beraja. Perkembangan Dinasti Umayyah, Abbasiyyah dan seterusnya telah menyaksikan bagaimana pemerintahan itu disalurkan melalui hubungan darah.
Kalau golongan Syiah berpendapat bahawa pemerintahan itu adalah milik ahli bait, iaitu keturunan Rasulullah s.a.w, maka secara tidak langsung pemerintahan berasaskan kepada hubungan darah ini memang tidak dapatlah dipisahkan daripada sunni dan syiah juga.
Tuhan meredai semua kaedah bentuk khilafahKunci kepada pengertian semua ini adalah tertakluk kepada ceraian nas dalil Al-Baqarah, ayat 30. Dalam tafsiran Inggeris oleh King Fahd Complex, Madinah, menyebutkan:
"..Verily, I am going to place (mankind) generations after generations on earth.."
Generasi demi generasi di sini, tentulah wujudnya pemerintahan dalam bentuk hubungan darah. Namun, ada juga pemerintahan diberikan kepada seseorang yang bukan hubungan persamaan darah, melainkan kerana wujudnya persamaan idea, pemikiran, amalan.
Kes ini terjadi ke atas Nabi Zulkifli a.s yang dilantik sebagai raja kerana mampu amalkan beberapa syarat, iatu berpuasa, jangan marah dan sebagainya. Syarat-syarat ini diberikan oleh seorang raja di sebuah negeri yang ingin turun daripada takhtanya.
Ketika Islam mula sampai di Alam Melayu, ulama dan pendakwah ini tidak membatalkan sistem beraja. Malah, Islam di rantau ini diperteguhkan dengan institusi raja-raja. Apabila raja-raja itu mula zalim menindas rakyatnya maka mereka jatuh terhina dihinakan melalui pemberontakan hulubalang Hang Jebat, Megat Seri Rama dan sebagainya.
Pendek kata, raja-raja boleh dijatuhkan, tapi institusi raja-raja tidak dirobohkan. Raja-raja itu dapat digantikan dengan raja-raja baru yang lebih baik daripada sebelumnya. Dan, ini yang dilakukan oleh Yahudi Freemason di Turki. Iaitu mereka jatuhkan langsung institusi kesultanan. Maka, raja-raja khalifah itu terpupus terus.
Oleh kerana syura suatu yang ideal, kerana ia memerlukan manusia yang berkualiti untuk melaksanakannya, maka dalam realiti sekarang di Malaysia, ia mungkin mustahil. Tetapi, untuk masa-masa akan datang, maka tidak mustahil ia dapat dilaksanakan.
Maka, ketuanan ini boleh dipindahkan melalui (1) hubungan darah; (2) hubungan idea (3) hubungan amalan dan lain-lain. Tuhan cuma ingin mewujudkan khalifah sahaja. Tapi, hal mewujudkan satu atau lebih daripada satu 'sistem' untuk melantik, menaikkan khalifah itu maka terpulanglah kepada kebijaksanaan manusia itu sendiri.
Ringkasnya, khilafah yang baik itu boleh juga muncul dalam bentuk syura, sistem beraja, sistem demokrasi. Kalau ekonomi kita mengamalkan dasar ekonomi campuran, ada unsur sosialisme dan kapitalisme digabungkan sekali. Maka hal yang sama terjadi dalam politik di Malaysia, iaitu dasar politik campuran, ada demokrasi, dan sistem beraja.
Sunnah dan bid'ah dalam pemerintahanPendek kata, semua ini, bermodalkan dalil yang ditemukan, bolehlah disebut sebagai satu sunnah dalam pemerintahan Islam.
Cuma, yang peliknya kadangkala, pemimpin kita asyik berseteru merebutkan kuasa tetapi boleh dihadirkan pula konsep perkongsian kuasa. Kuasa yang mulanya direbutkan hingga berlaku sepak terajang dan londeh melondehkan, menelanjangi perbuatan batil musuh, ia akhirnya dikongsi. Walhal kalau ia direbut, sudah tentulah untuk tidak dikongsi.
Yang mungkin boleh didebatkan lanjut adalah, bolehkah diwujudkan perkongsian kuasa dengan bukan Islam? Adakah hal ini termasuk dalam kategori sunnah atau bid'ah dalam pemerintahan? Ini boleh kita lanjutkan dalam bualan akan datang, insya Allah.
Bagaimanapun, berasaskan hadis di atas yang disusun ustaz Fahmi Zam Zam ini bolehlah juga kita lihat apakah tahanan ISA yang menahan rakyat tanpa bicara itu merupakan satu warisan daripada sunnah pemerintahan Rasulullah s.a.w, Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali? Baginda dan para sahabat terkemuka tidak pernah berbuat demikian.
Pemerintahan Islam Hadhari, pemerintahan bid'ah?Ertinya, pemerintahan yang menguatkuasakan undang-undang ISA ini tergolong di dalam pemerintahan bid'ah. Syed Abdul Hamid Albar selaku Menteri Dalam Negeri seharusnya malu kerana dia adalah ahli bait tapi tidak meneruskan sunnah nenek moyangnya itu.
Adapun Abdullah Ahmad Badawi pengasas Islam Hadhari telah pun tersasar sunnah juga. Islam Hadhari merujuk era kegemilangan sains dan teknologi dan era itu bukanlah zaman Rasulullah s.a.w, Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali.
Memang zaman itu ilmu berkembang dengan pesat, tetapi kezaliman penguasa tak kurang hebat juga perkembangannya. Semak semula berapa lama zaman salafusoleh berlangsung seperti yang disabdakan oleh baginda Rasulullah s.a.w itu.
"Sebaik-baik kurun, adalah kurunku. Kemudian kurun selepasku, dan kemudian kurun selepas daripada itu."
Jumhur ulamak menafsirkan, kurun kerasulan berlangsung selama 100 tahun, kurun pada zaman sahabat selama 100 tahun dan kurun Tabiut Tabiin selama 100 tahun. Maka zaman selama 300 tahun itulah yang diiktiraf oleh Rasulullah s.a.w sebagai tempoh terbaik yang ditafsirkan kebanyakan ulamak sebagai zaman salafussoleh.
Tapi, rujukan dan sandaran masa Islam Hadhari telah berada di luar lingkungan masa dan di luar lingkaran putaran waktu era salafussoleh itu. Ertinya, pemerintahan Islam Hadhari yang mendokong ISA terbabas dari sunnah pemerintahan nabi dan sahabat terulung.
Syahadan, sunnah itu bukanlah cuma terkait dengan pemakaian jubah serban, bersugi dan memakai celak saja. Berdasarkan hadis di atas, pengertian sunnah terkait langsung ke atas pemerintahan juga. Adakah nilai pemerintahan hari ini bertepatan dengan sunnah?
(Nota-nota kuliah Sek Pem Kg Baru ini wajib diteliti, dibantah, dikritik guna mencari kesempurnaan hujah dan ilmu. Artikel ini tidak terhindar daripada sebarang kesilapan dan kekhilafan.

suwayya wasiim...

suwayya wasiim...

kalam thaqaafah...

Allah merahsiakan saat kematian kita, adalah untuk melihat sejauh mana kita melaksanakan amalan yang telah ditetapkan kepada kita dan sedalam mana pula kita meninggalkan larangannya. Manusia yang hatinya sentiasa ingatkan mati,akan melaksanakan tugas yang telah diamanahkan kepadanya dengan lebih jujur, bersungguh-sungguh dan ikhlas untuk mendapat keredhaan Allah. Manusia begini sentiasa merasai setiap tingkah lakunya diperhatikan oleh Allah SWT. Dan ia juga mengetahui setiap tanggungjawab dan amanah yang dipikul akan ditanya satu persatu oleh Allah di akhirat kelak.Kesakitan bila nyawa dicabut oleh malaikatul maut tidak dapat dibayangkan sama sekali. Walau bagaimanapun Nabi ada bersabda, maksudnya: "Bahawa Rasulullah mengingatkan tentang mati dan keseksaannya, maka sabda Baginda: Iaitulah sakitnya tiga ratus kali tetakan pedang." Bayangkanlah jika kita ditetak atau dipukul dengan kayu, rotan mahupun besi bukan banyak, cuma sekali saja, itupun sudah tidak dapat digambarkan kesakitannya. Inikan pula ditetak dengan tiga ratus tetakan.Bayangkanlah sendiri. Cuba kita tanggalkan pula kuku daripada isinya,pastinya sakit tidak tertahan. Daging disiat-siat dan dilapah hidup-hidup, dahaga yang amat sangat sehingga air lautan di dunia ini tidak mampu menghilangkannya.Semuanya ini cuma secebis dari perbandingan kesakitan maut,malah beribu-ribu kali lebih sakitnya daripada itu. Oleh itu, untuk meringankan keseksaan roh ketika dicabut oleh malaikat maut, maka digariskan beberapa amalan tertentu yang perlu diamalkan. Antaranya:-Sebelum tidur: 1) Bacalah surah Al-Ikhlas tiga kali 2) Selawat ke atas Nabi 3) Membaca tasbihAmalan harian: 1) Sentiasa membaca Al-Quran 2) Memelihara solat terutama solat fardu 3) Menghormati (jangan bercakap) waktu azan diperdengarkan 4) Membaca tasbih 5) Membanyakkan sedekah 6) Sentiasa berzikir menyebut AllahAmalan yang perlu dijauhi: 1) Dusta 2) Khianat 3) Mengadu domba 4) Kencing berdiriSabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Bersuci kamu sekalian dari buang air kecil kerana sesungguhnya kebanyakkan seksa kubur itu dari sebab buang air kecil."Pada suatu hari malaikatul maut datang untuk bertemu dengan Nabi Idris as lalu Nabi Idris meminta agar malaikatul maut mencabut nyawanya dan kemudian Allah menghidupkannya kembali. Permintaan ini dilakukan untuk Nabi Idris as mengetahui kesakitan sakaratul maut agar taqwanya lebih mendalam dan teguh lagi. Maka Allah memberikan wahyu kepada malaikatul maut supaya mencabut nyawa nabi Idris dan meninggalkan ketika itu juga. Malaikatul maut menangis dan memohon kepada Allah supaya Dia (Allah) menghidupkan kembali Nabi Idris lalu dimakbulkan Allah.Setelah di dapati Nabi Idris as sudah hidup kembali, malaikatul maut bertanya: "Ya saudaraku, bagaimana rasanya kesakitanmaut?"Jawab Nabi Idris: "Sesungguhnya ibarat terkelupasnya kulit dalam keadaan hidup-hidup, maka rasa sakit menghadapi maut itulebih dari 1000 kali sakitnya." Kata malaikat maut: "Secara berhati-hati dan tidak kasar yang telah saya lakukan khususmencabut nyawa engkau itu, belumlah pernah aku lakukan terhadap seseorang pun."Dirawayatkan lagi bahawa Nabi Isa as telah menghidupkan beberapa orang yang telah mati dengan keizinan Allah. Maka sebahagian orang kafir berkata: "Sesungguhnya engkau telah menghidupkan orang-orang yang telah mati yang masih baru, yangmungkin mereka itu belum benar-benar mati.Maka cuba hidupkan untuk kami orang yang telah mati seperti zaman yang awal dulu." Kata Nabi Isa as: "Cubalah kamu pilihkan?"Mereka berkata:Hidupkanlah untuk kami anak Nabi Nuh as (Sam bin Nuh)." Maka Nabi Isa as pergi ke kuburnya, lalu mengerjakan solat dua rakaat dan berdoa kepada Allah. Dan Sam bin Nuh dihidupkan kembali, tetapi rambut dan janggutnya sudah beruban. Nabi Isa as hairan kenapa jadi begitu.Berkata Sam bin Nuh: "Saya telah mendengar panggilanmu dan saya mengira hari kiamat telah tiba, maka rambut dan janggut saya berubah menjadi putih seperti ini dari sebab takutnya hari kiamat.Berkata Nabi Isa as: "Sudah berapa tahun kau meninggal dunia?" Kata Sam: "Semenjak 4000 tahun lalu maka belumlah hilang sakit dari sakaratul maut."

ENAM PERSOALAN HIDUP

Suatu hari, Imam Al- Ghazali bertanya, pertama. "Apa yang paling dekat dengan kita di dunia ini?". Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, dan kerabatnya. Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "mati". Sebab itu sudah janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.(Al-Imran:185). Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan kedua. "Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?". Murid-muridnya ada yang menjawab negara, bulan, matahari, dan bintang-bintang. Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah "masa lalu". Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak mampu kembali ke masa lalu.Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama. Lalu Imam Al-Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga."Apa yang paling besar di dunia ini?". Murid-muridnya ada yang menjawab gunung,bumi, dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "nafsu".(Al-A'raf :179).Maka kita harus menjaga hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka. Pertanyaan keempat adalah," Apakah yang paling berat di dunia ini?". Ada yang menjawab baja, besi, dan gajah. Semua jawapan tersebut hampir benar, kata Imam Ghazali, tapi yang paling berat adalah "memegang AMANAH"(Al-Ahzab). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu memikul tanggungjawab setelah Allah meminta mereka untuk menjadi khalifah di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka kerana ia tidak mampu memegang amanahnya. Pertanyaan yang kelima ditanya oleh Imam Al-Ghazali adalah,"Apa yang paling ringan di dunia ini?". Ada yang menjawab Kapas, angin, debu, dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Ghazali,tetapi yang paling ringan di dunia ini adalah "meninggalkan Solat". Disebabkan pekerjaan kita tinggalkan solat, meeting dan sebagainya. Kemudian pertanyaan yang keenam dan terakhir ditanya oleh Al- Ghazali adalah, "Apakah yang paling tajam di dunia ini? Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang...Benar kata Imam Al-Ghazali, tetapi yang paling tajam adalah "lidah manusia".Kerana melalui lidah manusia ia boleh menyakiti hati dan melukai perasaan saudara sendiri.

fitnah dan suara wanita - Syiekh Yusuf Al-Qardhawi

Persoalan:
Sebahagian orang berprasangka buruk terhadap wanita. Mereka menganggap wanita sebagai sumber segala bencana dan fitnah. Anehnya, mereka juga mengemukakan dalil- dalil agama untuk menguatkan pendapat itu, sehingga kadang- kadang tidak sahih dan adakalanya sahih tetapi mereka salah memahami maksud sebenar dalil itu. Seperti hadis tentang peringatan terhadap fitnah wanita:
“Tidaklah aku tinggalkan sesudahku suatu fitnah yang lebih membahayakan bagi lelaki daripada fitnah wanita”.
Apakah maksud hadis tersebut dan hadis- hadis lain seperti itu? Mereka juga mengatakan, “ sesungguhnya suara wanita itu sebagaimana wajahnya yaitu aurat. Wanita dikurung dalam rumah sampai meninggal dunia.”

Jawapan:
Islam memuliakan wanita sebagai manusia yang diberi tugas dan tanggungjawab yang kukuh seperti lelaki yang kelak akan mendapat pahala atau siksa sebagai balasan. Tugas yang mula- mula diberikan Allah kepada manusia tidak dikhususkan untuk lelaki tetapi juga wanita. (lihat surah Al- Baqarah: 35)
Namun dewasa ini masih banyak umat Islam yang merendahkan kaum wanita dengan cara mengurangi hak- haknya serta mengharamkan apa yang telah ditetapkan oleh syara’. Di samping itu mereka kerap menisbahkan pendapat dengan hadis Nabi s.a.w yang berbunyi: “Bermusyawarahlah dengan kaum wanita kemudian langgarlah (selisihlah)” .
Hadis ini sebenarnya palsu (maudhu’).
Mereka juga sering menisbahkan kepada perkataan Ali bin Abi Talib bahawa” wanita itu keji segalanya dan segala kekejian itu bermula dari wanita”. Perkataan ini tidak dapat diterima sama sekali kerana ia bukan dari logik Islam dan tidak ada dalam nash. Mereka juga mengatakan bahawa suara wanita itu aurat, tetapi ketika ditanyakan dalilnya yang dapat dijadikan sandaran mereka tidak dapat menunjukkannya.
Apakah mereka tidak tahu bahawa Al- Quran memperbolehkan lelaki bertanya kepada isteri- isteri Nabi s.a.w dari sebalik tabir? Bukankah isteri- isteri Nabi itu mendapat tugas dan tanggungjawab yang lebih berat, sehingga ada perkara yang diharamkan kepada mereka yang tidak diharamkan kepada selain mereka? Namun demikian Allah berfirman:
“..Apabila kamu meminta sesuatu keperluan kepada mereka (isteri- isteri nabi) maka mintalah dari belakang tabir..” (Al- Ahzab: 53)
Yang dilarang bagi wanita ialah melunakkan pembicaraan untuk menarik lelaki yang boleh diistilahkan dengan al- khudhu bil-qaul (tunduk/lunak/ memikat dalam berbicara), sebagaimana firman Allah Taala:”Hai isteri- isteri Nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita lain jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya dan ucaplah perkataan yang baik”.(Al- Ahzab: 32). Namun begitu bukan bererti Allah melarang semua pembicaraan wanita dengan lelaki lain.
Orang- orang yang merendahkan wanita itu sering memahami hadis dengan salah,mereka menyampaikan hadis sahih bukhari seperti: “Tidaklah aku tinggalkan sesudahku suatu fitnah yang lebih membahayakan bagi lelaki daripada wanita”. Mereka telah salah faham. Kata fitnah dalam hadis di atas mereka ertikan dengan “wanita itu keji dan merupakan azab, ancaman, atau musibah yang ditimpakan manusia seperti ditimpa kemiskinan, penyakit dan kelaparan.” Mereka lupa suatu masalah yang penting yaitu manusia juga difitnah dan diuji dengan kenikmatan lebih banyak daripada diuji dengan musibah. Allah berfirman:
“Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan yang sebenarnya..(Al- Anbiya: 35)
Al-quran juga ada menyebut harta dan anak- anak yang merupakan kenikmatan hidup dunia sebagai fitnah yang harus berwaspada, sebagaimana firman Allah:
“Sesungguhnya hartamu dan anak- anakmu hanyalah cubaan bagimu..”
(At- Taghabun: 15)
Sebagaimana dikhuwatirkan manusia akan terfitnah oleh harta dan anak- anak, begitu juga dengan wanita. Firman Allah: “Hai orang- orang beriman, sesungguhnya di antara isteri- isterimu dan anak- anakmu ada yang menjadi musuh bagimu, maka berhati- hatilah kamu terhadap mereka..”(At- Taghabun: 14). Wanita menjadi fitnah apabila mereka menjadi alat untuk membangkitkan nafsu dan keinginan dalam hati lelaki. Ini merupakan bahaya yang sangat besar.
Note: Ringkasan dari Syeikh Yusof Al- Qaradhawi di dalam bukunya fatwa Mua’asharah vol.2.

Baca Perlahan2 ya.... di ambang maal hijrah 1429

Katakan ini dengan perlahan2 & penuh lunak,

"Ya Allah saya mencintai-MU Dan memerlukan-Mu'''''Dan terangilah hati kami yang kerdil ini'''''

atthiaazz...

Diriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. telah bersabda:
"Apabila telah datang hari kiamat, maka didatangkan 4 golongan manusia di sisi pintu syurga tanpa dihisab dan disiksa, mereka ialah ;
1. Orang alim yang mengamalkan ilmunya. 2. Seorang haji yang sewaktu menunaikan haji tidak melakukan sebarang perkara yang membatalkan hajinya. 3. Orang yang mati syahid di dalam peperangan. 4. Dermawan yang mengusahakan harta yang halal dan membelanjakannya di jalan Allah tanpa riya.
Keempat-empat golongan ini berebut-rebut untuk mendahului memasuki syurga, kemudian Allah memerintahkan kepada Jibrail A.S. menghakimi mereka.
Berkata Jibrail A.S. kepada orang mati syahid, "Apakah yang telah kamu lakukan sewaktu di dunia sehingga kamu hendak masuk ke syurga?"
Berkata orang yang mati syahid, "Aku telah terbunuh dalam peperangan kerana mencari keredhaan Allah."
Berkata Jibrail A.S., "Dari siapa kamu mendapat tahu tentang pahala orang yang mati syahid?"
Orang yang mati syahid menjawab,"Aku mendengar daripada alim ulama."
Berkata Jibrail A.S. lagi, "Jagalah kesopanan, jangan kamu mendahului guru yang mengajar kamu."
Kemudian Jibrail A.S. bertanya kepada yang mengerjakan haji, "Apakah yang kamu telah lakukan di dunia dahulu sehingga kamu hendak masuk ke syurga?"
Berkata yang berhaji,"Aku telah menunaikan haji semata-mata kerana Allah."
Berkata Jibrail A.S., "Siapakah yang memberitahu kamu tentang pahala haji?"
Berkata yang berhaji, "Aku mendengar dari alim ulama."
Berkata Jibrail A.S. lagi, "Jagalah kesopananmu, jangan kamu mendahului guru yang mengajar kamu."
Berkata Jibrail A.S. kepada penderma pula, "Apakah yang kamu lakukan sewaktu kamu di dunia dulu?"
Menjawab si penderma, "Aku telah banyak menderma semata-mata untuk mendapatkan keredhaan Allah S.W.T."
Jibrail A.S. berkata lagi, "Siapakah yang memberitahumu tentang pahala orang yang menderma kerana Allah?"
Berkata si perderma, "Aku mendengarnya dari para alim ulama."
Maka Jibrail A.S. pun berkata, "Jagalah kesopananmu, jangan kamu mendahului guru yang mengajar kamu."
Kemudian orang alim berkata, "Ya Tuhanku, tidaklah boleh aku menghasilkan ilmu kecuali dengan sebab sifat kasih dermawan dan kebaikan orang yang dermawan itu."
Lalu Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud, "Telah benar kata si alim itu, bukakanlah pintu syurga supaya si dermawan masuk dahulu. Kemudian barulah orang-orang lain masuk."
Nabi Muhammad S.A.W. telah bersabda, "Keutamaan orang alim di atas ahli ibadah itu seperti keutamaan saya di atas orang yang paling rendah di antara kamu."
Allah S.W.T. berfirman, maksudnya, "Aku Maha Berilmu dan Aku suka kepada orang yang berilmu."
Al Hassan r.a. berkata, "Tinta para ulama itu ditimbang pada hari kiamat dengan darah orang-orang mati syahid, dan tinta para ulama akan menjadi lebih berat daripada darah para syuhada."
Rasulullah S.A.W. bersabda, "Jadilah engkau orang alim (yang mengajar) atau orang yang belajar atau orang yang mendengar (pelajaran). Janganlah engkau menjadi orang yang keempat, akan rosaklah engkau."
Orang bertanya kepada Rasulullah S.A.W., "Amal apakah yang paling utama?"
Rasulullah S.A.W. menjawab, "Berilmu tentang Allah."
Sabda Rasulullah S.A.W. lagi, "Sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan kepada keturunan anak-anak Adam lapan perkara, dan dari lapan itu empat perkara bagi penghuni syurga, iaitu:
1. Wajah yang manis dan berseri-seri. 2. Tutur kata yang bersopan. 3. Hati yang bertaqwa kepada Allah. 4. Tangan yang dermawan.
Empat perkara bagi penghuni neraka:
1. Muka yang muram. 2. Tutur kata yang keji. 3. Hati keras yang engkar. 4. Tangan yang kedekut (bakhil).
Sabda Rasulullah S.A.W., "Sendi tegaknya dunia adalah disebabkan empat perkara:
1. Dengan berilmunya para ulama. 2. Dengan keadilan orang yang menjadi pemerintah. 3. Dengan orang kaya yang dermawan. 4. Dengan doanya orang yang fakir."

MENGUAP MENURUT ISLAM

Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud:“Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'. Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya. (Hadith Riwayat Bukhari) Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: “Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka.” Riwayat Imam Muslim Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu.” Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya: Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin.” Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin: 1. Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat. 2. Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat. 3. Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin. 4. Sunat ketika bersin mengucapkan “Alhamdulillah” dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan “Yarhamukallah”. 5. Sunat mengucapkan “Astaghfirullah”selepas menguap. Sekian, wallahua’lam

kalam taujihat.......

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w baginda bersabda:”Apabila seseorang kamu datang ke tempat tidurnya (hendak tidur), hendaklah dikipaskannya dengan hujung kainnya tiga kali dan hendaklah dibacanya:”Dengan nama Engkau Ya Tuhan, aku rebahkan rusukku (tidur) dan dengan nama Engkau aku angkat (bangun). Jika engkau ambil jiwaku, hendaklah Engkau ampuni dan jika Engkau lepaskan (kembalikan) hendaklah Engkau pelihara sebagaimana engkau memelihara hamba-hamba Engkau yang soleh.” (Muslim)

DOA untuk menghilangkan lapan jenis penyakit ialah: "Ya Allah!, sesungguhnya aku berlindung kepada- Mu daripada kesusahan dan kesedihan, kelemahan dan sifat malas, sifat kedekut dan pengecut, banyak hutang (keliling pinggang) dan ditekan orang"-(HR al-Bukhari). Doa ini Nabi SAW selalu amalkan selepas sembahyang lima waktu dan antara kelebihan doa ini ialah dapat membebaskan diri daripada bebanan hutang.Dalam surah al-A'raf ayat 54 yang bermaksud: "Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, lalu ia bersemayam di atas 'Arasy (menurut cara yang layak bagi-Nya); ia melindungi malam dengan siang yang mengiringinya dengan pantas (silih berganti), dan (ia pula yang menciptakan) matahari dan bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintah-Nya. Ingatlah, kepada Allah urusan menciptakan (sekalian makhluk) dan urusan pemerintahan. Maha Suci Allah yang mencipta dan mentadbirkan sekalian alam".InsyaAllah dengan izin Allah..Yakinlah bahawa Allah jua yang menyembuhkan..

HAKIKAT HIJRAH

بسم الله الرحمن الرحيم

1. Secara harfiyyah, hijrah berarti pindah dari satu tempat menuju tempat lain. Sedangkan secara substansial hijrah mengandung makna meninggalkan perbuatan-perbuatan yang tidak terpuji menuju perbuatan baik dan terpuji.
à Perbuatan syirik à Tauhid dan aqidah yang benar
à Dari Maksiyyat à Tha'at
à Dari malas à Memeiliki cinta dan etos kerja yang tinggi
à Dari berpecah belah à Kesatuan dan persaudaraan
à Dsb à Hijrah merupakan bagian dari iman dan jihad.

قَالَ اللهُ تَعَالَى: إِنَّ الَّذِيْنَ ءَامَنُوْا وَالَّذِيْنَ هَاجِرُوْا وَجَاهَدُوْا فِى سَبِيْلِ اللهِ أُوْلئِكَ يَرْجُوْنَ رَحْمَتَ اللهِ وَاللهُ غَفُوْرٌ رَّحِيْمٌ. {البقرة : 218}.

" Sesungguhnya orang-orang yang beriman, orang-orang yang berhijrah dan berjihad di jalan Allah, mereka itu mengharapkan rahmat Allah, dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang". (QS. Al-Baqarah : 218).

قَالَ رَسُوْلُ اللهِ s: أَفْضَلُ الْمُؤْمِنِيْنَ إِسْلاَمًا مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُوْنَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ، وَأَفْضَلُ الْمُؤْمِنِيْنَ إِيْمَانًا أَحْسَنُهُمْ خُلُقًا، وَأَفْضَلُ الْمُهَاجِرِيْنَ مَنْ هَجَرَ مَا نَهَى اللهُ عَنْهُ، وَأَفْضَلُ الْجِهَادِ مَنْ جَاهَدَ نَفْسَهُ فِى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ. {رواه الطبرانى عن ابن عمر}.

"Rasulullah Saw. Bersabda: "Sebaik-baik mukmin (tentang) keislamannya, adalah orang yang dapat menyelamatkan orang-orang Islam (yang lain) dari lidahnya dan tangannya. Dan sebaik-baik mukmin (tentang) keimanannya, adalah orang yang paling baik perangainya, sebaik-baik Muhajirin, adalah orang yang berhijrah dari apa-apa yang dilarang oleh Allah, dan sebaik-baik jihad, adalah orang yang berjihad di jalan Allah". (HR. Thabrani dari ibnu Umar).

2. Pada saat itu ummat Islam (khususnya ummat Islam bangsa Indonesia) sedang menghadapi berbagai musibah, peringatan bahkan mungkin juga adzab dari Allah. Kesemuanya itu mengaruskan kita untuk terus berhijrah darn kembali kepada ajaran Allah SWT.

قَالَ اللهُ تَعَالَى: ظَهَرَ الْفَسَادُ فِى الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِى النَّاسِ لِيُذِيْقَهُمْ بَعْضَ الَّذِى عَمِلُوْا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُوْنَ. {الرّوم : 41}.

" Telah nampak kerusakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)". (QS. Ar-Rum : 41).

قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَإِذَآ أَرَدْنَآ أَنْ نُّهْلِكَ قَرْيَةً أَمَرْنَا مُتْرَفِيْهَا فَفَسَقُوْا فِيْهَا فَحَقَّ عَلَيْهَا الْقَوْلُ فَدَمَّرْنَاهَا تَدْمِيْرًا (16) وَكَمْ أَهْلَكْنَا مِنَ الْقُرُونِ مِنْ بَعْدِ نُوْحٍ وَكَفَى بِرَبِّكَ بِذُنُوْبِ عِبَادِهِ خَبِيْرًا بَصِيْرًا (17). {الإسرآء : 16-17}.

" Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya menta`ati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya (16) Dan berapa banyaknya kaum sesudah Nuh telah Kami binasakan. Dan cukuplah Tuhanmu Maha Mengetahui lagi Maha Melihat dosa hamba-hamba-Nya (17)". (QS. Al-Isra' : 16-17).

قَالَ رَسُوْلُ اللهِ s: أَشَدُّ النَّاسِ بَلاَءً الأَنْبِيَآءُ ثُمَّ الأَمْثَالُ فَالأَمْثَالُ يُبْتَلَى الرَّجُلُ عَلَى حَسْبِ دِيْنِهِ: فَإِنْ كَانَ فِى دِيْنِهِ صُلْبًا اِشْتَدَّ بَلاَؤُهُ، وَإِنْ كَانَ فِى دِيْنِهِ رِقَّةً ابْتُلِيَ عَلَى قَدْرِ دِيْنِهِ، فَمَا يَبْرَحُ الْبَلاَءُ بِالْعَبْدِ حَتَّى يَتْرُكَهُ يَمْشِى عَلَى الأَرْضِ، وَمَا عَلَيْهِ خَطِيْئَةٌ. {رواه البخارى عن سعد}.

“Rasulullah Saw. bersabda: "Orang yang paling banyak musibahnya adalah para Nabi, kemudian orang-orang yang berada dibawah mereka, demikian seterusnya; seseorang itu diuji dengan musibah sesuai dengan kedudukan agamanya. Apabila seseorang agamanya kuat, maka kuat pula ujian musibah yang menimpanya; dan apabila agamanya lemah, maka ia pun diuji dengan musibah yang sesuai dengan kadar agamanya. Musibah itu tetap terus mengincar hamba Allah, dan baru ia meninggalkannya berjalan bebas di muka bumi ini, manakala dosa-dosanya sudah habis (terkikis oleh musibah)". (HR. Bukhari dari Sa’ad).

Makna Teologis Antropologi Hijrah
Oleh Bakir Yusuf Barmawi
SATU Muharam 1427 H yang jatuh pada 31 Januari 2006 diperingati sebagai tahun baru Islam yang sistem perhitungan kalendernya dimulai dari peristiwa hijrah, kepindahan Nabi s.a.w dari Makkah ke Madinah.
Kalender Islam dibuat berdasarkan peredaran rembulan. Penetapan ini nampaknya didasarkan pada adanya kesadaran manusia yang kali pertama tentang adanya siklus 30 - an hari (1 bulan) yang didasarkan pada hasil pengamatan manusia atas rembulan itu yang berubah-ubah dari bentuk sabit sampai menjadi bundar penuh (bulan purnama).
Orang pertama yang menetapkan sistem kalender Islam Hijriah ialah Kalifah Umar bin Khaththab, sebagai seorang kalifah yang kreatif banyak melakukan inovasi di bidang penerapan hukum, sosial, politik, ekonomi dan militer.
Keputusannya untuk menjadikan sejarah Hijrah s.a.w sebagai permulaan kalender Islam cukup menarik, karena dalam pandangan Umar, hijrah adalah peristiwa yang membalikkan keseluruhan perjalanan sejarah perjuangan Rasulullah yang memperoleh kesuksesan yang spektakuler.
Jika di Makkah selama 13 ta-hun Rasulullah berhasil menanamkan iman kepada Allah dan mendidik akhlak para sahabat yang jumlahnya belum banyak, maka setelah hijrah ke Madinah, hasil perjuangan dakwah Islamnya memperoleh kemajuan yang sangat pesat, sehingga dapat membentuk masyarakat Islam yang secara politis sangat kuat.
Oleh karena itu, nama kota tempat beliau berhijrah, yang semula bernama Yatsrib kemudian diubah menjadi Madinah (kota) dalam arti tempat peradaban hidup beradab, berkesopanan dan teratur dengan hukum yang ditaati oleh semua warga.
Dalam proses sejarahnya kemudian disebut Madinaturrasul atau Madinatunnabi yang artinya Kota Rasul atau Kota Nabi.
Hakikat Hijrah Nabi
Peristiwa Hijrah Nabi sebagai fakta sejarah yang menandai kecemerlangan dakwah Nabi yang memiliki dimensi masa lalu yang bisa diambil hikmah dan pelajarannya bagi manusia sekarang. Dimensi sejarah dalam konteks kekinian, umat Islam perlu meneladani kegigihan Rasulullah dalam berdakwah yang dilakukannya tanpa kekerasan, bisa berhasil dengan sangat baik.
Oleh karena itu penggunaan Bom dalam berdakwah (mengajak ke kebaikan) selayaknya tidak perlu digunakan. Hal itu semua memiliki keterkaitandengan apa yang di peroleh dan apa yang terjadi di masa yang akan datang. Masyarakat akan selalu terlibat dalam proses sejarah dan proses perubahan sosial, yang dalam hal ini berkaitan dengan konteks peristiwa hijrah Nabi yang legendaris dan spektakuler.
Berhijrah dari suatu tempat yang menyiksa dan menganiaya seseorang dalam menjalankan agamanya karena Allah SWT memang diperintahkan oleh Nya (S. 4 An Nisaa : 97).
Contoh dalam masalah ini adalah di Timor Timur waktu masih menjadi bagian dari RI. Umat Islam di sana terlindungi dan tenang dalam menjalankan Ibadahnya. Akan tetapi setelah lepas dari RI, warga muslim di sana teraniaya dan tertindas, dengan berbagai cara dan dalih kemudian mereka dideportasi menjalani dan mengalami nasib seperti Nabi, terpaksa hijrah ke Indonesia. Ini contoh nyata hijrah secara fisik.
Hijrah Nabi s.a.w secara fisik yang dilakukan dari Makkah ke Madinah bersama para sahabatnya, betul-betul merupakan ujian berat yang harus dihadapi dan dijalani dengan menempuh perjalanan jauh berkendaraan unta dan dengan perbekalan seadanya di bawah sengat sinar matahari yang panas. (S. 2 Al Baqarah : 155).
Semua itu dilakukannya dengan penuh ikhlas dan taat kepada Allah, yang diyakininya akan ada hikmah besar ( S. 41 Fushshilat : 30 - 31). Dalam hal ini, Allah SWT berfirman, "Barang siapa berhijrah di jalan Allah niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Barang siapa keluar dari rumahnya dengan maksud, berhijrah kepada Allah dan Rasul Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ketempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya disisi Allah." (S. 4 An Nisaa : 100).
Semangat Hijrah
Sejarah hijrah Nabi dari Makkah ke Madinah yang terjadi 1426 tahun yang lalu itu dapat diambil pelajarannya bagi manusia saat ini. Dalam konteks kekinian, Allah meminta hal itu supaya bisa menjadi pelajaran untuk dijadikan sebagai ibarat bagi kehidupan kita sekarang. "Sesungguhnya pada kisah-kisah (sejarah) mereka itu (seperti sejarah hijrah Nabi yang melelahkan) terdapat pelajaran bagi orang yang mempunyai akal." (S. 12 Yusuf : 11).
Berdasarkan firman Allah dan Hadis tersebut, hijrah itu punya makna teologis dan antropologis, baik diteliti dari segi fakta sejarahnya yang pernah terjadi maupun dalam konteks kekinian dalam hubungannya dengan kehidupan manusia sekarang. Fakta itu mengandung pesan moral yang sangat tinggi dan bisa dijadikan sebagai acuan untuk membaca pola perilaku manusia dalam hubungannya dengan Allah dan sesama manusia serta alam.
Hijrah tidak harus dimaknai secara fisik jika melihat dari konotasi yang terkandung dalam hadis tersebut. Tetapi juga bermakna psikis. Hijrah disamping bermakna teologis juga punya makna antropologis, karena tindakan untuk melakukan hijrah itu punya motivasi Ilahi atau insani/materi yang melandasinya melakukan hijrah.
Oleh karena itu, pesan moral, visi dan misi dan platform untuk melakukan hijrah itu semangatnya masih relevan dengan kenyataan hidup manusia sekarang. Jika ada situasi atau kondisi yang memaksanya harus hijrah dan kepindahannya itu sebagai cara dan jalan keluar yang terbaik, maka hal itulah yang harus dilakukannya.
Seperti masyarakat yang terkena longsor dan banjir bandang serta tragedi Tsunami yang terjadi di Aceh, perlu direlokasi (hijrah) ke tempat lain yang lebih aman dan nyaman.
Jatuhnya rezim Suharto yang korup ke era reformasi, hal ini berarti masyarakt ingin hijrah dari pemerintah yang korup, otoriter dan militeristik ke pemerintahan yang demokratis. Masyarakat ingin hijrah dari birokrasi yang penuh korupsi ke pemerintahan yang bersih, jujur, transparan, terbuka dan akuntabel. Rezim Megawati yang dianggap gagal, karena janji-janjinya tidak dipenuhi dan masih banyaknya korupsi, menurunkan kepercayaan masyarakat kepadanya, sehingga masyarakat ingin hijrah memberikan kepercayaan kepada SBY. Supaya bisa mengubah keadaan, korupsi dihabisi dan kehidupan masyarakat lebih sejahtera.
Kekinian
Semangat Hijrah dalam konteks kekinian ini hendaknya menjadi momentum untuk menilai diri sendiri tentang segala apa yang pernah terjadi dan dijalani selama ini. Rasulullah bersabda , "Hitung-hitunglah (periksalah semua amal perbuatanmu dengan teliti) sebelum diadakan perhitungan (oleh Allah) atas segala apa yang pernah kau lakukan." (Al-Hadis).
Tahun demi tahun berjalan dalam proses waktu perlu memperhitungkan pemanfaatan waktu di tahun-tahun yang telah dijalani, apakah tahun lalu yang akan ditinggalkannya itu lebih baik amal perbuatannya dari tahun sebelumnya. Jika amal perbuatannya tidak lebih baik dari tahun sebelumnya, maka dia termasuk orang yang merugi.
Oleh karena itu, hakikat hijrah sebenarnya memiliki relevansi dengan konsep tobat, sebagai tindakan pribadi manusia dalam menyikapi perbuatan dosa yang terlanjur dilakukannya, demi untuk menyelamatkan diri manusia dari dosa-dosa yang bisa membawanya tersiksa selama-lamanya di neraka.
Jalan keluar yang paling baik dan paling aman adalah dengan cara segera hijrah dari berbuat maksiyat ke taat.
Jadi secara teologis hijrah itu harus dilakukan karena Allah, supaya aktivitas hijrah yang dilakukan oleh manusia itu punya nilai ibadah. Sedangkan secara entropologis, totalitas kehidupan manusialah yang menjadi subjek untuk melakukan hijrah, yang tidak hanya dilakukan secara fisik saja, tetapi juga harus dilaksanakan secara psikis. (11)
Hijrah Sbg Pengorbanan Utk Perubahan
Renungan buat diriku dan teman2....Hijrah Rasul yang kita sambut ini bukanlah satu methos sejarah semata-mata, yang disambut dan diraikan sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja. Tetapi hijrah adalah satu sejarah yang benar-benar mengubah penafsiran falsafah hidup yang selama ini manusia gila-gila menjadikan dunia untuk dunia semata-mata. Hijrah disambut kerana ianya mengandungi suka duka dan pahit maung perjalanan hidup seorang pejuang kebenaran yang diketuai oleh seorang Nabi dan Rasul yang bernama Muhammad SAW. Dalam Islam ada bermacam-macam jenis sejarah yang telah dirakamkan oleh Allah. Sebahagian daripadanya telah diputarkan semula melalui Kitab al-Quran untuk menjadi bahan kajian dan renungan manusia yang hidup di sepanjang zaman. Permulaan sejarah yang dirakam oleh al-Quran bukan sekadar lama dalam jangka kehidupan manusia. Malah ia bermula dengan asal usul penerokaan manusia di permukaan bumi itu sendiri di mana pada suatu waktu Allah telah memanggi semua penghuni langit dan bumi, malaikat dan iblis untuk mendengar taklimat mengenai rancangan azali-Nya menciptakan alam dan melantik manusia sebagai Khalifah-Nya di dunia ini. . . . Hinggalah kepada sejarah pertembungan umat manusia dengan para nabi dan rasul sejak zaman berzaman. Dalam pertembungan tersebut walaupun nabi berada di pihak yang benar namun terdapat juga seksa dan sengsaranya sehingga ada di antara mereka yang dibunuh dan digergaji kepala mereka hidup-hidup sampai terbelah dua. Sejarah ini terus sahaja berlaku tanpa henti-henti dan rakaman itu sentiasa pula diputarkan oleh al-Quran untuk tatapan manusia sehingga melampaui zaman dan suasana yang pernah dirasai oleh manusia seperti keadaan yang akan berlaku di dalam kubur, di padang mahsyar dan segala suasana hingar-bingarnya. Kesemua putaran sejarah ini bertujuan untuk memberi taklimat dan ilmu kepada manusia supaya mereka boleh menjadikan sejarah ini sebagai satu bahan yang boleh membawa keseimbangan di dalam kehidupan mereka di dunia ini. Dengan kehidupan mereka yang seimbang antara dunia dan akhirat maka bermulalah tafsiran baru untuk hidup yang dapat memberi makna dan nikmat yang sepenuhnya kepada rohani dan jasmani serta kepada kehidupan di dunia dan di akhirat mereka. Hijratul Rasul SAW. adalah salah satu daripada sejarah-sejarah yang dirakam oleh Allah dan diputarkan semula kepda manusia melalui al-Quran. Dengan merenungi peristiwa-peristiwa yang berlaku semasa peristiwa hijrah ini kita akan dapat memperkuatkan mental dan fizikal serta keazaman untuk memperjuangkan Islam. Kerana kalau Nabi sebagai seorang manusia yang telah dirancang dan disempurnakan kejadian dan sifat-sifatnya oleh Allah terpaksa melalui dan merempuh jalan yang begitu sulit dan sukar untuk menegakkan Islam dan segala isi pengajarannya, apalah yang ada pada kita yang lemah ini untuk membolehkan kita mengelak dan terlepas daripada ditimpa kejadian yang serupa. Secara logiknya kita akan menerima lebih banyak masalah dan halangan kerana ia bukan sahaja fitrah perjalanan sebuah kebenaran dan keadilan tetapi ditambah pula dengan kelemahan-kelemahan yang ada pada kita sebagai insan biasa. Oleh itu kalau ada yang bermimpi menegakkan Islam tanpa berdepan dengan kesulitan sudah tentu agak sukar untuk diterima dan semacam mustahil. Hijrah adalah satu pengorbanan untuk membawa perubahan. Tidak ada perubahan yang tidak memerlukan pengorbanan. Perubahan adalah suatu tuntutan hidup. Berubah dari suatu yang buruk kepada yang baik, dari yang baik kepada yang terbaik. Setiap orang Islam mesti ada semangat dan cita-cita untuk berubah. Berubah dari segala sifat yang mazmumah kepada mahmudah. Oleh itu Allah mewajibkan manusia membaca al-Fatihah di setiap kali solat hamba-Nya. Dalam al-Fatihah terkandung ayat yang bermaksud: Ya Allah, Tunjukkanlah kepada kami jalan yang lurus. Persoalannya bagaimanakah jalan yang lurus itu akan kita perolehi kalau kita tidak lakukan perubahan dan berkorban? Di atas dunia ini apabila manusia ingin membina lebuhraya yang baik dan selesa kita mesti melakukan pemotongan, pembetulan, potong sana dan gali sini, luruskan mana yang bengkok, timbun mana yang berlubang dan sebagainya. Inikan pula kita hendak mendapat jalan yang lurus untuk dunia dan akhirat. Sudah tentulah banyak pengubahan dan pengorbanan yang diperlukan. Oleh sebab itu Islam mengajar kita melakukan al-amru bil ma'ruf wannahyu ‘anil mungkar. Antara lain ialah mengubah aqidah syirik kepada tauhid, mengubah zat pencarian yang haram kepada yang halal, mengubah sikap mendewa-dewakan manusia kepada mendewa-dewakan Allah ‘Azzawajalla. Bukanlah kerja mainan yang boleh dilakukan sambil lalu. Dia memerlukan hujah yang jelas, hala tuju yang diterima akal, menyebabkan Nabi SAW. sendiri rela meletakkan diri baginda di dalam keadaan yang serba sulit dan bahaya. Sehingga baginda telah diancam untuk dibunuh, ditangkap atau dihalau oleh musyrikin Mekah. Kenapa sampai begitu sekali ancaman yang terpaksa diterima oleh baginda? Tidak lain dan tidak bukan ialah kerana Nabi datang membawa perubahan ke arah jalan yang lurus. Yang memerlukan terlalu banyak perkara yang terpaksa dibuat perubahan bermula dengan perkara pokok yang besar-besar seperti aqidah dan perundangan hinggalah perkara-perkara lain yang lebih kecil tetapi menjurus dan boleh memberi kesan kepada kebaikan yang hendak dicapai. Perkara-perkara yang besar yang telah diubah dimulakan dengan masalah dasar hidup (aqidah) seperti ketuhanan dari amalan syirik menyembah berhala diubah oleh Nabi supaya manusia menyembah Allah, kezaliman ditukar kepada keadilan, huru-hara diubah kepada keamanan dan kedamaian, amalan penindasan sesama makhluk ditukar kepada pembelaan dan kesaksamaan dan berbagai-bagai lagi. Malah bagi perkara yang lebih kecil pun diubah oleh Nabi SAW. seperti perayaan menyambut tahun baru di kalangan masyarakat jahiliyah ditukar menjadi dua hari raya iaitu hari raya puasa dan hari raya haji, daripada suka menyimpan misai tanpa janggut diubah supaya mengekalkan simpanan janggut dan menipiskan misai. Nama-nama orang yang membawa makna yang buruk atau hodoh seperti Abdulkhail (hamba kuda) ditukar kepada Abdul Khair (hamba yang baik), bayaran maskahwin yang mahal ditukar menjadi lebih murah, supaya kehidupan seks tidaklah berkisar di kalangan orang-orang yang berduit semata-mata. Kemurahan itu menyebabkan kehidupan menjadi senang dan mendapat keberkatan daripada Allah SWT. Kesimpulannya terlalu banyak perubahan oleh Nabi SAW. dalam usaha untuk mendapat siratul mustaqim. Kesemuanya ini memerlukan kefahaman yang mendalam dan juga pengorbanan jiwa dan azam yang tinggi. Oleh yang demikian, kalau ada suara-suara yang mengkritik perubahan yang dibuat sekarang untuk mendapatkan siratul mustaqim dengan mencontohi Rasul SAW. maka itu menunjukkan bahawa golongan seperti ini adalah golongan yang tidak faham kandungan ajaran Islam dan tidak faham makna dan hakikat dari peristiwa hijrah walaupun mereka juga menyambut peristiwa hijrah. Dalam hal ini Rasul SAW. telah mengambil sikap dan pendirian yang sangat jelas. Baginda tidak pernah berputus asa dan merasa kecewa dengan kritikan musuh-musuh baginda yang sering mengkritik dan menentang baginda sewaktu baginda melakukan perubahan. Segala-galanya terpaksa baginda lakukan sehingga sanggup berhijrah meninggalkan anak isteri, tanah air, harta benda dan kaum keluarga semata-mata kerana mahu melakukan perubahan dan menegakkan Islam. . . . Oleh hal yang demikian, kita sebagai umatnya tidak mempunyai pilihan yang lain lagi kecuali kita mesti mengikuti jejak langkah baginda bagi menunaikan tanggungjawab kita sebagai umatnya di dunia ini. Kita bergerak dan bekerja untuk melakukan perubahan di dalam masyarakat kita masing-masing supaya kepincangan di dalam aqidah dan sosial dapat diperbetul dan Islam sebagai agama yang mulia dan tinggi akan dapat kita daulatkan dan diletakkan di tempat yang sewajarnya. Sesungguhnya sekiranya Islam itu hanyalah berkisar di sekitar sembahyang, puasa sahaja maka hijrah tidak akan berlaku kerana kedua-duanya dapat dilakukan di dalam rumah masing-masing., di tempat tertutup. Tetapi oleh kerana Islam melibatkan pembetulan-pembetulan sana-sini, penyusunan semula masyarakat, sampai ke peringkat mengerah bala tentera untuk mempertahankan kedaulatan, maka wajarlah umat Islam menjadikan hijrah sebagai titik renungan supaya Islam hari ini bertaraf sebagaimana yang pernah ditunjuk dan diajar oleh Nabi kita melalui peristiwa hijrah ini.

Fadhilat Bulan Muharram

Amalan pada 1 dan 10 Muharram

1. Kelebihan & Amalan pada Hari Assyuuraa' 2. Amalan Pada 30 Zulhijjah & 1 Muharram.

Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas r.a berkata: Nabi SAW. bersabda yang bermaksud;
Barangsiapa yang berpuasa pada hari Assyuuraa' yakni 10 Muharram, maka Allah akan memberikan kepadanya pahala 10,000 malaikat; dan barangsiapa yang puasa pada hari Assyuuraa', maka akan diberikan pahala 10, 000 orang Haji dan Umrah, dan 10, 000 orang mati syahid; dan siapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Assyuuraa', maka Allah akan menaikkan dengan rambut satu darjat. Dan barangsiapa yang memberi buka puasa orang mukmin yang berpuasa pada hari Assyuuraa', maka seoleh-oleh memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW. dan mengenyangkan perut mereka.
Sahabat bertanya; Ya, Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Assyuuraa' dari lain-lain hari. Jawab Rasulullah: Benar!.
Allah telah menjadikan langit dan bumi pada hari Assyuuraa',
dan menjadikan Adam juga Hawa pada hari Assyuuraa';
dan menjadikan Syurga serta memasukkan Adam di syurga pada hari Assyuuraa';
dan Allah menyelamatkan dari api neraka pada hari Assyuuraa';
dan menenggelamkan Fir'aun pada hari Assyuuraa';
dan menyembuhkan bala Nabi Ayyub pada hari Assyuuraa'
dan Allah memberi taubat kepada Adam pada hari Assyuuraa';
dan diampunkan dosa Nabi Daud pada hari Assyuuraa';
dan juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Assyuuraa';
dan akan terjadi Qiyamat pada hari Assyuuraa'
Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ikrimah berkata;
Hari Assyuuraa' ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Maka ia berpuasa syukur; dan ia pula hari tenggelamnya Fir'aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa a.s. dan Bani Israil. Maka mereka berpuasa; kerana itu jika dapat; engkau berpuasalah pada hari Assyuuraa'.
Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata;
Bahawa siapa yang melapangkan pada keluarganya pada hari Assyuuraa', maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu.
Sufyan berkata. Telah kami cuba, maka rasakan kebenarannya.
Said bin Jubair dari Ibn Abbas r.a. berkata;
Ketika Nabi SAW. baru hijrah ke Madinah, mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Assyuuraa'; maka tanya kepada mereka tentang itu. Jawab mereka; "Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa a.s. dari Bani Israil terhadap Fir'aun dan kaumnya. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini". Maka sabda Nabi SAW.; "Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu". maka Nabi SAW. menyuruh sahabat supaya berpuasa.
Abul Laits berkata;
Dinamakan Assyuuraa' kerana ia jatuh pada sepuluh bulan Muharram. Ada lain pendapat yang mengatakan hari Assyuuraa' kerana Allah telah memuliakan pada Nabi-nabi dengan sepuluh kehormatan;
1. Allah telah menerima taubat Nabi Adam a.s.
2. Allah menaikkan darjat Nabi Idris a.s.
3. Hari berlabuhnya perahu Nabi Nuh a.s.
4. Nabi Ibrahim a.s dilahirkan pada hari Assyuuraa' dan diangkatkan sebagai kholilulLah juga diselamatkan dari api.
5. Allah menerima taubat Nabi Daud a.s.
6. Allah mengangkat Nabi Isa a.s. ke langit
7. Allah menyelamatkan Nabi Musa a.s.
8. Allah menenggelamkan Fir'aun
9. Allah mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan
10. Allah mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman a.s.
Semua ini terjadi pada hari Assyuuraa' . Sebahagian lain berpendapat, dinamakan hari Assyuuraa' kerana ia kesepuluh dari kemulian-kemulian yang diberikan Allah pada umat ini.
1. Bulan Rejab. Allah menjadikannya sebagai kemuliaan nagi umat ini dan melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan umat-umat ini atas lain-lain umat.
2. Bulan Sya'baan Allah melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Nabi Muhammad SAW. atas semua Nabi.
3. Bulan Ramadhan Allah melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Allah terhadap semua makhluk.
4. Lailatul qadr yang terlebih baik dari seribu bulan yang lain.
5. Hari Iedul Fitri sebagai hari pembalasan(penerimaan upah)
6. Hari-hari sepuluh (1 hingga 10 Zulhijjah) iaitu hari-hari untuk berzikir kepada Allah.
7. Hari Arafah yang dosanya dapat menebuskan dosa dua tahun.
8. Hari Iedul Adha iaitu hari berqurban.
9. Hari Jumaat yang termulia dari semua hari.
10.Hari Assyuuraa' yang puasanya dapat menebus satu tahun dosa.

Fadhilat Bulan Zulhijjah

Pada 07/03/2000, hari Selasa kita akan memasuki Bulan Zulhijjah untuk tahun 1420 Hijrah
Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas r.a berkata: Nabi SAW. bersabda yang bermaksud;
Tiada sesuatu hari yang mana oraang beramal sholeh di dalamnya yang lebih disukai Allah daripada hari-hari ini(yakni permulaan Zulhijjah dari 1 hingga 10). Sahabat bertanya: Walaupoun jihad fisabiliLlah ya Rasulullah? Jawab Rasulullah SAW.; Walaupun jihat fisabiliLlah kecuali seorang keluar dengan membawa semua hartanya dan tidak kembali sama sekali(yakni habis hartanya dan mati).
Salah satu cara yang telah dianjurkan oleh agama kita ialah dengan berpuasa sunat pada tanggal 1 hingga 9 Zulhijjah. Kelebihan berpuasa pada hari itu berbeza-beza pula, menurut sebuah Hadis yang telah diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a., Rasulullah bersabda maksudnya;
HARI
KELEBIHANNYA
1 ZULHIJJAH
kesalahan Nabi Adam diampuni Allah, barang siapa berpuasa pada hari itu, diampuni Allah akan dosanya.
2 ZULHIJJAH
doa Nabi Yunus diperkenankan oleh Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu seolah-olah ia berpuasa setahun dan tidak pernah berbuat maksiat sedikit pun.
3 ZULHIJJAH
doa Nabi Zakaria diperkenankan Allah, barang siapa berpuasa pada hari itu, diperkenankan Allah segala doanya
4 ZULHIJJAH
Nabi Isa a.s. telah dilahirkan, barang siapa berpuasa pada hari itu terhindar ia daripada kefakiran serta kemelaratan dan pada hari kiamat kelak ia akan tergolong bersama dengan orang-orang terhormat
5 ZULHIJJAH
Nabi Musa a.s. dilahirkan, barang siapa berpuasa pada hari itu terlepas ia daripada sifat munafik serta seksa kubur.
6 ZULHIJJAH
Allah membukakan pintu kebajikan kepada Nabi-NabiNya, barang siapa berpuasa pada hari itu ia akan dipandang oleh Allah dengan penuh rahmat dan kasih sayang serta terlepas daripada azab.
7 ZULHIJJAH
pintu neraka jahannam akan dikunci dan dibuka semula lewat 10 Zulhijjah. Barang siapa berpuasa pada hari itu, dikuncikan Allah baginya 30 pintu kesulitan dan dibukakan 30 pintu kesenangan.
8 ZULHIJJAH,
Nabi Ibrahim bermimpi mendapat perintah dari Allah supaya menyembelih puteranya Ismail. Seharian ia berfikir apakah perintah itu datangnya dari Allah atau dari syaitan. Hari itu telah dinamakan dengan dari "Tarwiya" (hari berfikir-fikir). Barang siapa berpuasa pada hari itu ia akan diberi Allah pahala yang tidak terhitung jumlahnya, hanya Allah yang mengetahui.

Menutup aurat bukan sahaja pakai tudung

Satu ketika dahulu ,ramai menyatakan memakai tudung itu
Hanyalah sunat muakad atau tidak wajib.kalau tidak memakai tudung ,
Hanya berdosa kecil.kononya sebaik sajamengambl wuduk
Untuk bersolat lima waktu ,secara automatik dosa kita dibasuh
Dan terhapus.

Apabila bergaul denan pelbagai bangsa dan agama , kita
Banyak mendengar dan membaca bagaimana media barat
Memomokkan kod pakaian wanita islam yang dikaitkan
Dengan maruah danharga diri.

Disatu sudut lain ,ada wanita islam yang bertudung dan
Menyangkakan mereka sudahmenutup aurat , tetepi masih
Mengenakan seluar jeans yang ketat , kemeja t menampakkan
Pakaian dalam atau yang hanya layak dipakai oleh adiknya berumur
10 tahun.

Ada juga yang mengenakan tudung , tetapi memakai kain terbelah
Sehingga menampakkan peha , pakaian terbelah didada , kemeja t
Berlengan pendekdan ada kalanya memakai skirt separas betis.
Persoalannya apakah ciri pakaian menutup aurat bagi wanita islam ?

Aurat berasal daripada bahasa arab AURAH yang bererti kurang.Didalam
Fiqh ,aurat diertikan sebagai bahagian tubuhseseorang wajib
Ditutupi daripada pandangan orang lain . (Wahbah al-Zuhayli 1989) ,
Al-Fiqh al-Islami wa Adillauhu , Damsyik : Dar al-Fikr , halaman 579).

Walaupun ulama berkompromi mengenai had aurat yang perlu ditutup oleh wanita , namun mereka bersepakat mengatakan hukum menutup bagi setiap wanita Muslim yang baliqh adalah wajib .Untuk memenuhi syarat menutup aurat , pakaian seseorang wanita mestilah memenuhi syarat berikut :

*Menutupi had aurat yang telah ditetapkan .

Jumhur ulama bersepakat mengatakan autat bagi wanita baligh
Ialah seluruh tubuh badanya kecuali muka dan tapak tangan .Oleh itu , mereka wajib menutup aurat daripada dilihat oleh lelaki ajnabi (bukan
mahram) .

Allah berfirman yang bermaksud “Dan hendaklah mereka (wanita)
Menutup belahan leher bajunya dengan tuung kepala mereka .”
(surah al-Nur , ayat 31).

Firman Allah lagi yang bermaksud : “wahai Nabi , Suruhlah
Isteri –isterimu dan anak –anak perempuanmu serta perempuan yang
Beriman,supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya
(ketika mereka keluar);cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka
Dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik ) maka dengan itu mereka
Tidak diganggu (ingatlah) Allah Maha Pengampun , lagi Maha
Mengasihani’(Surah Al-Ahzab, ayat 59).

Ayat itu Allah memerintahkan supaya Nabi Muhammad SAW
Menyuruh isteri baginda mengenakan pakaian yang menutup aurat.
Suruhan itu juga ditujukan kepada semua wanita yang beriman.

*Pakaian yang Longgar.
Tujuan utama wanita diwajibkan menutup aurat ialah untuk
Mengelakkan daripada lelaki ajnabi melihat tubuh badannya dan
Mengelakkan daripada berlakunya fitnah.Oleh itu , pakaian
Yang ketat walaupun tebal sudah pasti akan menampakkan
Bentuk tubuh badan.Wanita yang memakai pakaian ketat
Walaupun menutupi seluruh maih belm memenuhi tuntutan
Menutup aurat seperti dikehendaki syarak.

Syarat ini berdasarkan kepada kata Dahiyyah bin khalifah al-kalbi
Yang bermaksud: ”Rasulullah SAW didatangi dengan beberapa helai kain
‘qubtiyyah’ (sejenis kain yang nipis buatan Mesir) , lalu Baginda
Berkata : ‘Bahagikan kain ini kepada dua , satu daripadanya dibuat
Baju dan bakinya berikan kepada isterimu.”Apabila aku berpaling
Untuk beredar Baginda berkata;Dan suruhlah isterimu meletakkan kain
Lain di bawahnya (supaya tidak nampak bentuk tubuhnya).”

Menurut Ibn Rusyd, ”qubtiyyah” ialah pakaian yang tebal tetapi melekat
Pada badan kerana ianya ketat dan menampakkan bentuk tubuh pemakainya.
Oleh itu , Rasulullah SAW menyuruh Dahiyyah menyuruh isterinya melapik
pakaian itu dengan kain lasupaya tidak menampakkan bentuknya.


*Pakaian yang tidak jarang

Syarak menetapkan pakaian wanita mestilah tidak jarang sehingga
Menampakkan bentuk tubuh atau warna kulitnya.Aisyah meriwayatkan bahawa saudaranya, Asma, pernah masuk ke rumah Rasulullah SAW dengan berpakaian tipis sehingga nampak kulitnya.Rasulullah SAW berpaling
Dan mengatakan : ”Hai Asma, sesungguhnya seorang perempuan bila sudah
Datang waktu haid, tidak patut diperlihatkan tubuhnya itu , melainkan ini dan ini sambil ia menunjuk muka dan kedua tapak tangannya”

bersambung....

Ulama Israil raikan majlis maksiat (Tafsir al-Maidah ayat 78-79)

Dilaknat pada zaman Nabi Isa a.s., apabila ada di kalangan Bani Israil menjadi babi kerAda antaranya Allah mengurniakan mereka Nabi Isa a.s. yang dilahirkan daripada perempuan yang sangat solehah dan kuat beribadat kepada Allah iaitulah Mariam a.s.
Apabila Mariam mengandung Isa a.s., Mariam dituduh berzina, memang dia tidak mempunyai suami, lalu Allah membuktikan bahawa Mariam tidak berzina.
Anak yang dilahirkan itu kurniaan Allah yang menjadi tanda kebesaran-Nya. Setelah Allah menjadikan Adam a.s. tanpa ayah dan ibu, Hawa di ciptakan daripada tulang rusuk Adam. Allah menjadikan Isa a.s. tanpa ayah.
Setelah Isa a.s. dilahirkan dan dalam keadan masih menyusu itu dibawa oleh Mariam a.s., Bani Israil datang mengerumuni Mariam sambil bertanya: "Wahai Mariam! Mengapa kamu melakukan ini (zina sehingga melahirkan Isa a.s.)?"
Mariam diperintah oleh Allah dengan wahyi daripada Malaikat Jibrail a.s. supaya jangan bercakap. Mariam diperintahkan berpuasa, termasuk tidak bercakap. Hanya mengisyaratkan supaya bertanyakan hal itu kepada anaknya yang masih bayi.
Tiba-tiba anak yang masih bayi itu bercakap: "Sesungguhnya aku hamba Allah," dan menjelaskan bahawa dia dilantik menjadi nabi, beliau telah berkata-kata pada usia bayi yang pada adatnya tidak menasabah bayi bertutur dengan fasih.
Beliau menegaskan beliau adalah seorang nabi dan rasul sebelum sampai usia dewasa. Allah mengurniakan makjizat kepada nabi Isa a.s., antara makjizatnya; boleh menceritakan kepada kanak-kanak sebaya dengannya di mana emak mereka di rumah menyembunyikan kuih yang siap dimasak.
Ini adalah antara mukjizat untuk membutikan Isa a.s. sebagai seorang nabi. Lalu mereka marah kepada Nabi Isa a.s.
Sesetengah kitab termasuk kitab jawi, 'Al-Jauharul Mauhuub Wamunabbihaatul Quluub' menyebut kisah ini.
Mereka mengurung kanak-kanak di satu tempat supaya tidak berkawan dengan Nabi Isa a.s. Ini bertujuan untuk memulau Nabi Isa a.s.
Dikurniakan oleh Allah mukjizat, apabila Isa bertanya di manakah kawan-kawannya, mereka menjawab tidak ada. Tetapi beliau bertanya pula siapakah yang dikurung itu? Dijawab itu babi.
Tiba-tiba kanak-kanak yang dikurung itu menjadi babi. Dan Allah boleh mengembalikan semula manusia yang menyerupai babi itu dengan izin-Nya.
Sementara itu berlaku beberapa kisah yang lain, selepas nabi Isa a.s. dibangkitkan menjadi rasul. Walaupun dalam riwayat ini ada antaranya berunsur Israiliyyat (cerita dibawa orang-orang Yahudi) jika tidak bercanggah dengan nas kita menerimanya. Jika sebaliknya wajib menolaknya.
Jika tiada nas ia menjadi cerita biasa. Itu adalah kekuasaan Allah dan menjadi dalil bahawa Allah melaknat Bani Israil.
Firman Allah yang bermaksud: "Yang demikian itu dengan sebab mereka itu mendurhakai Allah dan adalah mereka itu melampaui batas." (Surah al-Maidah: 78)
Allah menyebut kejahatan yang besar dilakukan oleh mereka terutamanya dari kalangan orang-orang alim mereka. Sebagaimana firman Allah yang bermaksud: "Adalah mereka itu tidak mencegah kemungkaran yang mereka lakukan, alangkah buruknya perbuatan mereka itu." (Surah al-Maidah: 79)
Mereka tidak mencegah kemungkaran yang berlaku di kalangan mereka. Orang alim di kalangan mereka mendiamkan diri dan buat tidak mengetahui apa yang berlaku.
Hadis riwayat Imam Ahmad dari Nabi s.a.w. yang bermaksud: "Ketika berlaku maksiat di kalangan Bani Israil, di peringkat awalnya orang-orang alim mereka mencegah perbuatan itu. Tiba-tiba bani Israil tidak mendengar tegahan itu dan terus melakukan maksiat. Selepas itu orang-orang alim duduk makan minum sekali dalam majlis mereka."
Selepas Bani Israil terus menerus melakukan maksiat, orang-orang alim tidak lagi bersungguh mencegah maksiat bahkan berkawan pula.
Jika ada jemputan ke majlis golongan maksiat mereka bersegera menghadiri majlis itu dan makan serta minum sekali dengan golongan tersebut.
Jika era sekarang hadir menjadi orang yang membaca doa majlis serupa dengan alasan sekadar membaca doa sahaja walaupn majlis maksiat.
Selepas menghadiri majlis berkenaan, orang-orang alim itu tidak lagi mencegah maksiat yang dilakukan walaupun golongan alim itu tidak melakukannya. - lanh -->ana mendurhakai Allah. -->

HUKUM ALLAH AZZAWAJALLA MELALUI HADIS BAGINDA S.A.W


باب الإمارة والولاية


1- عن أبي سعيد الخُدْريْ وأبي هُرَيْرَةََ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قالا: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((إذا خَرَجَ ثلاثَةٌ في سَفَرٍ فَلْيُؤَمِّرُوْا أحَدَهُمْ)) رواه أبو داود بإسناد حسن
وعن عبد الله بن عمرو رضي الله عنهما قال: أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: ((لا يَحِلُّ لِثَلاَثََةٍ يَكُوْنُوْنَ بِفَلاَةِ مِنَ الأَرْضِ إِلاَّ أَمَّرُوْا عَلَيْهِمْ أَحَدَهُمْ)) رواه أحمد


l2- عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: سَمِعْتُ رسولَ اللهِ صَلىَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلمَّ يَقُوْلُ: ((كُلُّكُمْ رَاعٍ، وَكُلُّكُمْ مَسْؤُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، الإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْْؤُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِيْ أَهْلِهِ وَمَسْؤُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِيْ بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْؤُوْلَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا، وَالْخَادِمُ رَاعٍ فِيْ مَالِ سَيِّدِهِ وَمَسْؤُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ، وَكُلُّكُمْ رَاعٍ وَمَسْؤُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ)) متفق عليه


l3- عن أبي يَعْلَىْ مَعْقِلْ بِنْ يَسَارٍ رضي الله عنه قال: سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلىَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُوْلُ:(( مَا مِنْ عَبْدٍ يَسْتَرْعِيْهِ اللهُ رَعِيَّةً يَمُوْتُ يَوْمَ يَمُوْتُ وَهُوَ غَاشٌّ لِرَعِيَّتِهِ، إِلاَّ حَرَّمَ اللهُ عَلَيْهِ الجَنَّةَ)) متفق عليه وفي رواية : ((فَلَمْ يَحُطْهَا بِنُصْحِهِ لَمْ يَجِدْ رَائِحَةَ الجَنَّةِ)) وفي رواية مسلم: ((ما مِنْ أَمِيْرٍ يَلِيْ أُمُوْرَ المُسْلِمِيْنَ، ثُمَّ لا يَجْهَدُ لَهُمْ، وَيَنْصََحُ لَهُمْ، إلاَّ لَمْ يَدْخُلْ مَعَهُمْ الجَنَّةَ))


4- عن أبي مَرْيَمْ الأَزْدِيِّ رضي الله عنه، أنَّهُ قالَ لِمُعَاوِيَةَ رضي الله عنه: سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلىَّ اللهُ عَليْهِ وَسَلَّمَ يَقُوْلُ: ((مَنْ وَلاَّهُ اللهُ شَيْئًا مِنْ أُمُوْرِ المُسْلِمِيْنَ، فاَحْتَجَبَ دُوْنَ حَاجَتِهِمْ وَخَلَّتِهِمْ وَفَقْرِهِمْ، اِحْتَجَبَ اللهُ دُوْنَ حَاجَتِهِ وَخَلَّتِهِ وَفَقْرِهِ يَوْمَ القِيَامَةِ)) فَجَعَلَ مُعَاوِيَةَ رَجُلاً عَلَىْ حَوَائِجِ النَّاسِ. رواه أبو داود والترمذي

l5-عن أبي سعيد عبد الرحمن بن سمرة رضي اله عنه، قال: قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((يا عَبْدَ الرَّحْمَنْ بنَ سَمُرَةَ: لا تَسْأَلِ الإِمَارَةَ، فَإِنَّكَ إِنْ أُعْطِيْتَهَا عَنْ غَيْرِ مَسْألَةٍ أُعِنْتَ عَلَيْهَا، وَإِنْ أُعْطِيْتَهَا عَنْ مَسْألَةٍ وُكِلْتَ إِلَيْهَا، وَإِذَا حَلَفْتَ عَلىَ يَمِيْنٍ، فَرَأيْتَ غَيْرَهَا خَيْرًا مِنْهَا، فَأتِ الَّذِيْ هُوَ خَيْرٌ، وَكفِّرْ عنْ يَمِيْنِكَ)) متفق عليه
lوعن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: ((إنَّكُمْ سَتَحْرِصُوْنَ عَلىَ الإِمَارَةِ، وَسَتَكُوْنُ نَدَامَةً يَوْمَ القِيَامَةِ)) رواه البخاري

l6- عن أبي سعيد رضي الله عنه وأبي هريرةَ رضي اللهُ عنهما أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: ((مَا بَعَثَ اللهُ مِنْ نَبِيٍّ، وَلاَ اِسْتَخْلَفَ مِنْ خَلِيْفَةٍ إِلاَّ كَانَتْ لَهُ بِطَانَتَانِ، بِطَانَةٌ تَأْمُرُهُ بِالْمَعْرُوْفِ وَتَحُضُّهُ عَلَيْهِ، وَبِطَانَةٌ تَأْمُرُهُ بِالشَّرِّ وَتَحُضُّهُ عَلَيْهِ، وَالْمَعْصُوْمُ مَنْ عَصَمَ اللهُ)) رواه البخاري

l7- عن أبي هريرة رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: ((سَبْعَةٌ يُظِلُّهُمُ اللهُ فِي ظِلِّهِ يَوْمَ لا ظِلَّ إِلاَّ ظِلُّهُ: إِمَامٌ عَادِلٌ، وَشَابٌ نَشَأَ فِيْ عِبَادَةِ اللهِ تَعَالَى، وَرَجُلٌ قَلْبُهُ مُعَلَّقٌ فِي المَسَاجِدِ، وَرَجُلاَنِ تَحَابَّا فِي اللهِ، اِجْتَمَعَا عَلَيْهِ وَتَفَرَقَّا عَلَيْهِ، وَرَجُلٌ دَعَتْهُ اِمْرَأَةٌ ذَاتُ مَنْصِبٍ وَجَمَالٍ، فَقَالَ: إِنِّيْ أَخَافُ اللهَ، وَرَجُلٌ تَصَدَقَ بِصَدَقَةٍ، فَأَخْفَاهَا حَتَّى لا تَعْلَمَ شِمَالُهُ مَا تُنْفِقُ يَمِيْنُهُ، وَرَجُلٌ ذَكَرَ اللهَ خَالِيًا فَفَاضَتْ عَيْنَاهُ)) متفق عليه


8- عن عَوْفِ بنِ مَالِكٍ رضي الله عنه قالَ: سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلىَّ اللهُ عَليه وسلم يَقُوْلُ: ((خِيَاُر أئِمَّتِكُمْ الَّذِيْنَ تُحِبُّوْنَهُمْ وَيُحِبُّوْنَكُمْ، وَتُصَلُّوْنَ عَلَيْهِمْ وَيُصَلُّوْنَ عَلَيْكُمْ، وَشِرَارُ أئِمَّتِكُمْ الَّذِيْنَ تُبْغِضُوْنَهُمْ وَيُبْغِضُوْنَكُمْ، وَتَلْعَنُوْنَهُمْ وَيَلْعَنُوْنَكُمْ)) قالَ: قُلْنَا: يا رسولَ اللهِ! أَفَلاَ نُنَابِذُهُمْ؟ قالَ: ((لا، ما أَقَامُوْا فِيْكُمْ الصَّلاَةَ، لا، مَا أقَامُوْا فِيْكُمْ الصَّلاَةَ)) رواه مسلم


l9- عن عَائِشَةَ رضيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ: قالَ رسولُ اللهِ صَلىَّ اللهُ عَليْهِ وَسَلَّمَ: ((إِذَا أَرَادَ اللهُ بِالأَمِيْرِ خَيْرًا، جَعَلَ لَهُ وَزِيْرَ صِدْقٍ، إِنْ نَسِيَ ذَكَّرَهُ، وَإِنْ ذَكَرَ أَعَانَهُ، وَإِذَا أَرَادَ بِهِ غَيْرَ ذَلِكَ جَعَلَ لَهُ وَزِيْرَ سُوْءٍ، إِنْ نَسِيَ لَمْ يُذَكِّرْهُ، وَإِنْ ذَكَرَ لَمْ يُعِنْهُ)) رواه أبو داود بإسناد جيد على شرط مسلم


l10- عن أنس بن مالك رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ النَّبِيُّ صَلى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:((اِسْمَعُوْا وَأَطِيْعُوْا وَإِنِ اسْتُعْمِلَ عَلَيْكُمْ عَبْدٌ حَبَشِيٌّ، كَأَنَّ رَأْسَهُ زَبِيْبَةٌ)) رواه البخاري وأحمد


5 bentuk peringatan maulid nabi S.A.W

5 BENTUK PERINGATAN MAULID NABI .


1. Hafalah ,
2. Kajian .
3. Renungan
4. Muzakarah
5. Pertandingan.

1. Pertama adalah Haflah atau ihtifal merupakan salah satu dari cara untuk memperingati Maulid nabi dan inilah yang umunya di lakukan oleh masyarakat kita sama di Malaysia atau pun di Tanah Arab. Mereka akan berkumpul dan dan berjalan serta berarak dengan membaca selawat dengan membawa sepanduk berslogan dan sebagainya. Di dalam kitab “ Al-Wafa Bil Ahwal Mustafa” menyebutkan apabila nabi di lahirkan maka ramai di kalangan masyarakat arab bergembira dan merasa takjub , lalu mereka kata ada apa ni ? lalu mereka menjawab ini lah bintang Ahmad, ramai yahudi dan majusi meerasa kagum .

2. Kedua dalah bentuk kajian , yang lazimnya di lakukan oleh para intelektul dan para ilmuan untuk membicarakan keperibadian nabi seperti seminar , ceramah dan sebagainya samaada di sekolah , di masjid mahu pun pejabat .

3. Ketiga Renungan , masyarakat kampung akan berkumpul dan membaca sirah nabi di masjid atau di rumah apa yang mashyur di sebut sebagai “Berzanji” atau “Burdah” di sesetengah tempat , jikalau di tempat saya berzanji di baca bersama terjemahan agar dapat di faham maksudnya dan merenung perjalanan hidup nabi ,

4. Keempat adalah dengan Muzakarah seperti Usrah di rumah mahupun di masjid setiap orang akan menceritakan tentang sejarah nabi , dengan ringkas mengikut kemampuan masing-masing .Si bapa akan menceritakan kepada anaknya tentang kisah nabi dan sebagainnya , begitu juga si ibu akan menceritakan kisah nabi kepada anaknya., pesan guru saya ajarilah anak-anak kamu mencintai nabi

5. Kelima selain dari itu ada juga bentuk memperingati maulid nabi dengan cara pertandingan atau uji bakat seperti bercerita , penulisan , sajak , syair dan sebagainya seperti mana yang berlaku di sekolah-sekolah, sebagai perangsang kepada anak-anak , dan ibu bapa agar sedar betapa pentingnya memperinagti maulid nabi

Jadi adalah amat melucukan dan sungguh aneh sekali jikalau amalan seperti ini di anggap bidaah oleh segolongan manusia yang jahil serta jumud yang kononya tiada dalil berkenaan dengan maulid nabi , sedangkan perkataan “Maulid” itu sendiri di sebut oleh nabi iaitu “ Hari ni adalah hari lahir ku” cuma bentuk sahaja yang berbeza mengikut kesesuaian zaman dan makan ( tempat ) . seperti yang saya sebutkan di atas.

Semoga dengan keterangan ini jelaslah memperingati “Maulid nabi” adalah amalan yang baik dan di sukai .Sesungguhnya umat Islam di dunia ini tidak berkumpul melakukan kesesatan.

Waallahu ‘alam

10 org yg solatnya tidak diterima ALLAH

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim)Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T,
antaranya :1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.
2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.
3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.
4. Orang lelaki yang melarikan diri.
5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).
6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.
7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.
8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.
9. Orang-orang yang suka makan riba'.
10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar."Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah." Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

15 bukti keimanan

Al-Hakim meriwayatkan Alqamah bin Haris r.a berkata, aku datang kepada Rasulullah s.a.w dengan tujuh orang dari kaumku. Kemudian setelah kami beri salam dan beliau tertarik sehingga beliau bertanya, "Siapakah kamu ini ?" Jawab kami, "Kami adalah orang beriman." Kemudian baginda bertanya, "Setiap perkataan ada buktinya, apakah bukti keimanan kamu ?" Jawab kami, "Buktinya ada lima belas perkara. Lima perkara yang engkau perintahkan kepada kami, lima perkara yang diperintahkan oleh utusanmu kepada kami dan lima perkara yang kami terbiasakan sejak zaman jahiliyyah ?" Tanya Nabi s.a.w, "Apakah lima perkara yang aku perintahkan kepada kamu itu ?" Jawab mereka, "Kamu telah perintahkan kami untuk beriman kepada Allah, percaya kepada Malaikat-Nya, Kitab-kitab- Nya, Rasul-rasul- Nya, percaya kepada takdir Allah yang baik mahupun yang buruk." Selanjutnya tanya Nabi s.a.w, "Apakah lima perkara yang diperintahkan oleh para utusanku itu ?" Jawab mereka, "Kami diperintahkan oleh para utusanmu untuk bersaksi bahawa tidak ada Tuhan selain Allah dan engkau adalah utusan Allah, hendaknya kami mendirikan solat wajib, mengerjakan puasa di bulan Ramadhan, menunaikan zakat dan berhaji bila mampu." Tanya Nabi s.a.w selanjutnya, "Apakah lima perkara yang kamu masih terbiasakan sejak zaman jahiliyyah ?" Jawab mereka, "Bersyukur di waktu senang, bersabar di waktu kesusahan, berani di waktu perang, redha pada waktu kena ujian dan tidak merasa gembira dengan sesuatu musibah yang menimpa pada musuh." Mendengar ucapan mereka yang amat menarik ini, maka Nabi s.a.w berkata, "Sungguh kamu ini termasuk di dalam kaum yang amat pandai sekali dalam agama mahupun dalam tatacara berbicara, hampir sahaja kamu ini serupa dengan para Nabi dengan segala macam yang kamu katakan tadi." Kemudian Nabi s.a.w selanjutnya, "Mahukah kamu aku tunjukkan kepada lima perkara amalan yang akan menyempurnakan dari yang kamu punyai ? Janganlah kamu mengumpulkan sesuatu yang tidak akan kamu makan. Janganlah kamu mendirikan rumah yang tidak akan kamu tempati, janganlah kamu berlumba-lumba dalam sesuatu yang bakal kamu tinggalkan,, berusahalah untuk mencari bekal ke dalam akhirat."

Memahami konsep kepimpinan (Siri 2): Membentuk rakyat lebih Islamik dengan pemerintahan Islam

Islam memandang serius pelaksanaan hukum-hukum syariat Islam seperti yang termaktub dalam al-Quran dari sudut akidah, ibadat, hala tuju hidup sebagai golongan Muslimin, penampilan diri dengan akhlak-akhlak terpuji, mendirikan solat lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadan, membayar zakat, mengerjakan haji, memperkasa undang-undang kehakiman Islam, melaksanakan sistem politik, ekonomi serta kewangan Islam, mewujudkan persekitaran Islam yang meraikan semua pihak agar terus berada dan berkekalan dalam melaksanakan segala tuntutan ajaran agama Islam dan banyak lagi.

Justeru, kepimpinan yang berpaksikan Islam sahaja yang mampu mempertahan, mengamal dan melaksanakan tuntutan tersebut.
Perkara ini disandarkan kepada satu kaedah Usul Fiqh yang pernah disebut oleh Imam as-Suyuti dalam kitabnya 'Al-Asybah wa an-Nazoir' yang berbunyi: "Tidak sempurna matlamat pembuat undang-undang Syariat (Allah) dalam meletakkan peraturan hukum Syariat-Nya bagi menjamin kebaikan manusia di dunia dan di akhirat melainkan dengan adanya kepimpinan."
Dalam satu lagi kaedah, beliau (Imam as-Suyuti) menjelaskan: "Dengan adanya kepimpinan, maka umat akan bersatu-padu dan berusaha untuk menangkis sebarang fitnah dan perpecahan di kalangan mereka." Iaitu kepimpinan yang menjalankan program dakwah dan jihad yang bersungguh-sungguh hingga rakyat berada dalam kehidupan yang penuh dengan semangat untuk berjuang, berbakti dan berkorban hanya untuk Islam.
PAS mendepani parti-parti politik lain dalam memimpin ummah sebagai warganegara. Kepimpinan/imamah wajib dibentuk bagi melaksanakan dua tanggungjawab besar iaitu untuk memelihara agama dan menguruskan siasah dunia.
Memelihara agama bermaksud menjaga, mengembang, mempertahan dan melaksanakan syariat agama dalam semua bidang hidup sama ada yang mengenai peribadi, keluarga, masyarakat an negara bahkan dunia secara keseluruhannya.
Sementara menguruskan siasah dunia bererti mengendalikan urusan pentadbiran, pemerintahan dan pembangunan yang melibatkan soal-soal kehidupan, pembangunan material, kemajuan dan peradaban berasaskan kepada nilai-nilai agama dan prinsip-prinsip syariat.
Dasar-dasar ini adalah dasar-dasar yang berkaitan kepimpinan negara dan ummah.
Lantaran penting dan besarnya tanggungjawab kepimpinan ini iaitu kepimpinan yang mengabungkan tanggungjawab keagamaan dan keduniaan yang tidak boleh dipisahkan maka Islam meletakkan syarat-syarat tertentu agar amanah kepimpinan dapat dilaksanakan dengan berkesan dan menepati matlamatnya, kerana seorang pemimpin dalam Islam bukan sahaja bertanggungjawab kepada umat bahkan bertanggungjawab kepada Allah SWT. "Mereka yang apabila kami kukuhkan mereka di bumi mereka mendirikan sembahyang dan memberikan zakat dan mereka menyuruh berbuat yang ma’ruf dan mereka mencegah daripada berbuat yang mungkar dan kepada Allah jualah akibat daripada segala urusan." (al Hajj : 41)
Ulama teras pembangunan negara dan ummah
Tidak syak lagi berdasarkan elemen sejarah, bahawa golongan ulama telah banyak membantu bagi menaikkan kehormatan negara, bangsa dan ummah seluruhnya, ia dapat dilihat dari sudut peranan, tugas, tanggungjawab serta sumbangan mereka yang mendepani barisan hadapan ketika membangun negara dan ummah sekali gus.
"Tidak banyak negara Islam yang dapat meletakkan para ulama’ di dalam arus perdana pembangunan negara dan memberi pengiktirapan terhadap peranan mereka."
Jelas ungkapan di atas merupakan pandangan mantan Ketua Pengarah IKIM yang merasa dukacita kerana pihak berkuasa tidak meletakkan peranan ulama atau tidak diberi tugas sepatutnya dalam menyumbang bagi pembangunan negara, malah peranan mereka tidak diperakui penting, inilah faktor yang dikenal pasti berlakunya kepincangan dalam pentadbiran negara oleh mereka yang tidak mendapatkan pandangan ahli-ahli agama dalam kerajaan.
Justeru, terdapat program atau aktiviti yang dirancang oleh pihak tertentu menyanggah aspek agama Islam lantaran mereka menyisihkan ulama daripada berperanan sebagai penasihat mereka, maka negara tidak mendapat restu Allah dan akhirnya mengundang pelbagai bencana alam yang tidak terduga seperti banjir kilat di negeri Johor pada akhir 2006 lalu dan banyak lagi, sama-samalah kita fikirkan, selagi kita tidak kembali kepada Islam yang sebenar, selagi itulah kita akan terus dihukum oleh Allah SWT.
Negara makmur kerana pemimpin menyanjungi ulama
Allah berfirman menerusi ayat 15 surah Saba' yang bermaksud: "Negara kamu adalah negara yang baik dan Tuhan kamu adalah Tuhan Yang Maha Pengampun."
Untuk sampai kepada sebuah negara yang benar-benar makmur dari sudut pandangan rakyat jelata adalah apabila para pemimpin bekerjasama dengan para ulama yang merupakan pewaris Nabi-Nabi dalam segenap agenda pembangunan negara, iaitu pembangunan yang berpaksikan akidah tauhid kepada Allah, inilah harapan setiap rakyat untuk menikmati keharmonian dan kemakmuran dalam negara.
Sejarah telah membuktikan sejak negara Malaysia mencapai kemerdekaan kali ke-50 tahun yang diterajui oleh para pemimpin yang tidak berapa cenderung kepada tuntutan ajaran agama Islam sebenar, maka berlaku banyak kepincangan, mereka bukan menjadi hamba kepada rakyat, malah rakyat ditipu dan diperbodoh-bodohkan dan mereka menguasai rakyat hingga sanggup menangkap, melokap, mendera pemikiran mereka yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi atau pembangunan yang tidak sama sekali berpaksikan Islam.
Majlis-majlis ilmu disekat, tazkirah juga menerima nasib yang sama, penyampaian khutbah bukanlah lahir dari pandangan atau cetusan idea para khatib, mereka hanya membacanya yang terkadang-kadang teragak-agak atau gagap, pokoknya para ilmuan, ulama dan mereka yang sepatutnya dikedepankan, dihalang hingga rakyat tidak berpeluang menjadi muslim yang baik kerana tidak dibekalkan dengan ilmu-ilmu yang baik, malah tidak menjadi ummah yang berpotensi dan terbaik untuk dilahirkan kepada segenap manusia sejagat.
Marilah kita mentelaah satu kisah berkenaan dengan penghormatan para pemimpin terhadap golongan ulama, ia terjadi pada satu ketika dahuli di zaman kegemilangan pemerintahan Islam, di mana oara pemerintah dan ketua-ketua negara, masing-masing berlumba-lumba untuk memuliakan golongan ulama, sama ada mereka terdiri daripada pakar ilmu fiqh, akidah, sirah dan sebagainya. Mereka diminta ke istana khalifah adalah untuk menyemak sistem pemerintahan para pemimpin adakah selari dengan tuntutan agama Islam, setelah itu mereka diberi ganjaran hadiah sebagai mengenang jasa dan bakti mereka.
Malah terdapat juga di kalangan ulama’ yang diundang khas oleh sesebuah negara tertentu untuk melakukan tujuan yang sama seperti di atas iaitu meneliti sistem perjalanan pemerintahan yang dilaksana di negeri berkenaan.
Tindakan positif yang ditunjukkan oleh para pemerintah itu telah membuahkan hasil yang baik, terutamanya rakyat mendapat banyak faedah dari aspek keterbukaan para pemimpin mereka yang sanggup berganding bahu dengan golongan ulama’ bagi membangun negara, iaitu yang mencapai status negara baik dan Allah menyanjungi dan merahmati negara berkenaan.

Tafaqquh fiddin...mawaasim.. uthlah disembar...

Bulan November/Desember 2007 . Tempat : Madrasah balai Ilmu Darul Hijrah .Tajuk: Penghayatan Pengorbanan dalam kehidupan / Ketuhanan kpd Allah Taala / fiqh Syafiee

JIN DAN GANGGUAN


JIN DAN GANGGUAN

Kita sering mendengar orang dirasuk, diganggu makhluk halus dah sebagainya, bukan kita nak katakan mereka sering abaikan perintah dan larangan Allah, kita pun bukan baik sangat nak kata oarang macam tu kan? tapi kadang-kadang benda ni datang tanpa kita duga.kebiasaan dugaan ini datang atas sebab-sebab berikut:- saka - datuk nenek kita yang dahulu kala yang mempunyai bendang atau kebun yang besar memerlukan penjaga daripada pencuri yang mencuri hasil tanaman.- dengki - kerana ada kelebihan pada diri kita, orang menghantar makhluk halus untuk mengganggu kita dan keluarga kita.- berubat - orang yang kebiasaan meminta ubat dari bomoh-bomoh, perlu berhati-hati, sambil memberi ubat, dia juga memberikan khadamnya kepada kita. Kerana, setelah dia mati, dia perlukan pewaris.. - melanggar kawasan penempatan- mulut terlalu biadabsebab itu banyak lantang larang dalam agama sebagai contoh buang air di kawasan air yang bertakung dan sebagainya, tanpa kita ketahui, ia merupakan tempat permainan jin..maka dari itu, saya ingin berkongsi untuk anda semua asas-asas tentang pengenalan jin, semoga kita terhindar dari gangguannya. .1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya. Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt melaknat dan perintah turun ke bumi.Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.2) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayuini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tu.Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.*Beliau menasihat apabila ingin buang air diperjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca " SalaMun, ' Ala Sulaiman, Fil 'alamin." Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, "Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu" Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong... ." Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu. Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat k ayu . Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dantongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai.... orang mel ayu suka sangat menepung tawar !!!Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 hingga 10 kali, jika tidak, bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya)

hormatilah orang tua...

HORMATILAH DAN KASIHANILAH ORANG TUA DAN KANAK2- Dari Amr bin Syu'aib dari ayahnya dari neneknya r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. bersabda:"Tidak termasuk golongan kita - ummat Islam - orang yang tidak belas kasihan kepada golongan kecil di antara kita - baik usia atau kedudukannya - serta tidak termasuk golongan kita pula orang yang tidak mengerti kemuliaan yang tua di antara kita." Hadis shahih yang diriwayatkan oleh Imam-imam Abu Dawud dan Termidzi. Imam Termidzi mengatakan bahawa ini adalah Hadis hasan shahih.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda: Ada 4 di pandang sebagai ibu ", iaitu : 1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN . 2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA. 3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA. 4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR. Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan kesabarankhas untuk muslimat

~ §æ WANITA TANAH
Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei) , Virgo(24Ogos- 23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari). *seorang yang boleh dijangka,berwibawa dan praktikal. *Penyabar dan bertolak ansur,mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material. *Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan siksp berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan. *Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang. *Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana. *Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.
~ §æ WANITA API
Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April), Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius( 23 November-21 Disember). *Dilahirkan sebagai pemimpin *Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar. *Seorang yang artistik dan sukar dijangka,tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu. *Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah,mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya. *Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi mersa sedih dan terhiris. *Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar.Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan. *Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.
~ §æ WANITA ANGIN
Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun), Libra(24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari). *Berterus terang,berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan. *Berfikiran terbuka,mempunyai daya imaginasi dan inovatif,bagi mereka segalanya boleh dicapai. *Bergaya,tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh. *Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik. *sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul,untuk berkonfrantasi. *Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka. *Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja.
~ §æ WANITA AIR
Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai), Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac). *Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju. *Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati,berdaya imaginatif,sentimen tal,mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati. *Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan. *Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.

NASIHAT YANG. AMAT BERGUNA UNTUK WANITA & UNTUK PENGETAHUAN KAUM LELAKI JUGA.
*Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan. *Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai. *Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing,berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan. *Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari. *Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian.
Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali,dan diampuni. Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda. Apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa. Jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terhulur.Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri dan satu lagi untuk menolong orang lain.
*Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya. *Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia.Karena di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang. *Kecantikan wanita bukan pada kehalusan wajahnya.Tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya,yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan. Dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.